Svet ECB je ključno obrestno mero na rekordno nizko raven znižal na majski seji. Takrat je znižal tudi obrestno mero za mejno posojanje, in sicer za 0,5 odstotne točke na en odstotek, medtem ko je obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti ostala nespremenjena pri nič odstotkih.

Ob tem je Draghi zagotovil, da bo banka monetarno politiko še naprej prilagajala razmeram. »Pozorni bomo na nove podatke in bomo pripravljeni ukrepati, če bo to potrebno,« je dejal.

Nekateri so v teh besedah prepoznali tudi namig, da bi lahko ECB kmalu začela bankam zaračunavati za denar, ki ga pri njej parkirajo čez noč.

Trgi so tako nekaj časa ugibali, da bi utegnila osrednja denarna ustanova območja evra na tokratnem srečanju spustiti obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti v negativno območje in tako spodbuditi posojilno dejavnost. A v zadnjih dneh so ta pričakovanja opustili.

Prav tako ni pričakovati, da bi v Frankfurtu že danes podrobneje predstavili orodja za olajšanje financiranja malih in srednjih podjetij, še posebej v ranljivih članicah območja skupne valute.

ECB rahlo poslabšala gospodarsko napoved za območje evra

Evropska centralna banka (ECB) je poslabšala gospodarsko napoved za območja evra. Gospodarstvo se letos tako ne bo skrčilo za 0,5, temveč za 0,6 odstotka. Predsednik ECB Mario Draghi je v zvezi z gospodarsko napovedjo izpostavil vztrajanje več tveganj, med drugim možnost šibkejšega povpraševanja in neustrezne implementacije strukturnih reform.

Osrednja denarna ustanova v območju evra pa je malenkost izboljšala gospodarsko napoved evrskih držav za prihodnje leto. Potem ko je marca pričakovala, da bo območje evra leta 2014 beležilo enoodstotno rast, zdaj pričakuje, da bo rast v povprečju 1,1-odstotna.

"Svet ECB še vedno zaznava tveganja za gospodarsko napoved v območju evra," je na današnji novinarski konferenci po seji sveta poudaril predsednik ECB Mario Draghi. "Ta vključujejo možnost šibkejšega domačega in tujega povpraševanja ter možnost počasne in neustrezne implementacije strukturnih reform v evrskih državah," je dejal.

Najnovejša napoved malenkost spreminja tudi napoved inflacije v letošnjem letu. Ta bo letos v povprečju v območju evra 1,4-odstotna in ne 1,6-odstotna, kot je predvidevala predhodna napoved. Znižanje je zlasti posledica padca cen nafte.

Za prihodnje leto medtem napoved za rast cen življenjskih potrebščin ostaja nespremenjena pri 1,3 odstotka.