Nespremenjena pri 0,75 odstotka ostaja tudi obrestna mera za mejno posojanje, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti pa kljub stalnim ugibanjem o njenem znižanju v negativno območje ostaja pri nič odstotkih.

Guvernerji nacionalnih centralnih bank in člani izvršilnega odbora ECB so imeli danes na mizi tudi nove napovedi ECB glede gospodarske rasti in inflacije za letos in prihodnji dve leti. Predsednik ECB Mario Draghi jih bo predstavil na novinarski konferenci po seji sveta.

Če bodo napovedi za 2015 in 2016 kazale na nadaljevanje zelo nizke inflacije, bi se v Frankfurtu po mnenju analitikov vendarle utegnili odločiti za spremembo denarne politike.

Države območja evra so sicer po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat februarja na letni ravni zabeležile 0,8-odstotno inflacijo, kolikor je znašala tudi januarja. Trend padanja inflacije se je tako vsaj začasno ustavil, a ta ostaja precej pod srednjeročnim ciljem ECB, ki je inflacija blizu a malo pod dvema odstotkoma.

Draghi: Evroobmočje se je izognilo najhujšemu

Pričakovanja o vnovičnem znižanju obrestne mere so ohladili tudi dokaj spodbudni podatki o gibanju gospodarske dejavnosti. Tudi Draghi je ta teden med zaslišanjem v odboru Evropskega parlamenta za gospodarske in denarne zadeve potrdil, da je zdaj moč "varno reči", da se je območje evra izognilo najhujšemu in da je "kozarec vsaj na pol poln".

A kreditna aktivnost še vedno šepa, brezposelnost pa ostaja visoka. Še vedno se tako pričakujejo drugi ukrepi ECB za povečanje količine denarja v obtoku.

Govori se o možnosti, da bo ECB omejila ali celo ustavila ukrepe za umik presežne likvidnosti iz finančnega sistema. V minulih letih je namreč skozi različne izredne ukrepe bankam in finančnim ustanovam poceni posodila velikanske količine denarja, a je sproti likvidnost tudi umikala.

Če bi s tem prenehala, bi tako v sistemu ostalo več denarja, pa čeprav do zdaj podjetja v številnih članicah območja evra iz učinkov teh izrednih ukrepov iz drugih finančnih in makroekonomskih razlogov še niso občutila.