"Vsi v svetu smo se strinjali, da je treba biti na tem področju pazljiv in da bi lahko znižali obrestno mero na depozite bank," je Visco dejal v pogovoru za ameriško poslovno televizijo CNBC, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije. Ta obrestna mera je sicer trenutno na ničelni stopnji.

V osrednji denarni ustanovi v območju evra po njegovih besedah verjamejo, da bi bila negativna obrestna mera na denarne vloge bank učinkovita pomoč gospodarstvu. Denar bi se namreč lahko stekel v kredite realnemu sektorju.

"Tehnično gledano, imamo na razpolago potrebne instrumente in smo pripravljeni posredovati. Možne so sicer negativne posledice in zavedamo se, da jih bo treba morda odpravljati. A vemo, kako se tega lotiti," je dejal Visco.

Če bi ECB znižala obrestne mere na depozite bank v negativno območje, bi to pomenilo, da bi ji komercialne banke plačevale, če bi pri njej čez noč naložile denar. V tej luči je pričakovati, da se bodo manj odločale za bančne vloge pri ECB in bodo sredstva raje posojale podjetjem, saj bodo na ta način beležile donose.