ECB ugotavlja, da se je pomen evra na nekaterih tržnih segmentih predvsem v prvem delu 2012 zmerno zmanjšal, kot glavni razlog za to pa v osrednji denarni ustanovi območja evra navajajo prav krizo v evrskem območju. Ta je namreč povzročila zmanjšanje likvidnosti in aktivnosti na kapitalskih trgih v območju evra.

Vseeno pa študija, ki jo ECB objavlja vsako leto, prepoznava tudi signale krepitve vloge skupne evropske valute v drugi polovici lanskega leta. K temu so po mnenju centralne banke prispevale odločitve, sprejete na ravni EU, ki so prikazale "moč povezanosti" v Evropi.

V ECB vseeno pozivajo k nadaljevanju prizadevanj na evropski in nacionalnih ravneh

Med temi je izstopala odločitev ECB za program neomejenega odkupovanja državnih obveznic v zameno za izpolnjevanje strogih pogojev. Poleg tega so po oceni ECB k vnovičnemu dvigu zaupanja trgov v evro prispevala tudi ukrepi na ravni posameznih držav za uravnoteženje javnih financ in izvedbo nujnih reform.

A v ECB vseeno pozivajo k nadaljevanju prizadevanj na evropski in nacionalnih ravneh ter k nadaljnji krepitvi institucionalnega okvira v območju evra. Pri zadnjem se v zadnjih mesecih kot osrednja naloga izpostavlja oblikovanje bančne unije.

evro kljub krizi ohranja vlogo druge rezervne valute na svetu

V vsakem primeru pa podatki kažejo, da evro kljub krizi v nekaterih državah, ki ga uporabljajo, ohranja vlogo druge rezervne valute na svetu, takoj za ameriškim dolarjem.

Delež evra v deviznih rezervah držav zunaj območja evra se je v zadnjem trimesečju 2012 v primerjavi z zadnjim trimesečjem 2011 upoštevajoč takratni devizni tečaj znižal za 1,2 odstotne točke na 23,9 odstotkov. Delež dolarja se je v tem času zmanjšal za 0,3 odstotne točke na 61,9 odstotka.

Na mednarodnih trgih dolžniških instrumentov se je lani delež tovrstnih instrumentov, denominiranih v evrih v zadnjem četrtletju 2012 v primerjavi z enakim obdobjem 2011 po najnovejših popravljenih podatkih znižal za 0,7 odstotne točke na 25,5 odstotka, medtem ko je delež dolarja narasel za dve odstotni točki na 52,4 odstotka.