Nespremenjeni ostajata tudi obrestna mera za mejno posojanje pri enem odstotku in obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti pri nič odstotkih.

Vlagatelji si na današnji novinarski konferenci predsednika ECB Maria Draghija obetajo predvsem morebitne dodatne informacije glede nadaljnjega delovanja centralne banke.

ECB ima med mogočimi orodji za spodbuditev gospodarstva še znižanje obrestne mere za deponiranje presežne likvidnosti v negativno območje. Trenutno ECB bankam, ki pri njej preko noči naložijo sredstva, ne izplačuje nobenih obresti, v prihodnje pa bi jim lahko za to celo zaračunala.

ECB skupaj z Evropsko investicijsko banko in centralnimi bankami po posameznih članicah že nekaj časa išče tudi rešitve, kako pomagati pri spodbujanju posojilne dejavnosti.

Prav tako bo vlagatelje zanimala prihodnja komunikacijska politika ECB. Gre tako za napovedovanje prihodnjih ukrepov in morebitno odločitev za objavo zapisnika sej sveta.

V zadnjih tednih se sicer v območju evra kažejo prvi znaki preobrata v gospodarski aktivnosti, ki jo v ECB in drugih institucijah že nekaj časa napovedujejo za drugo polovico leta. A okrevanje ostaja po opozorilih še vedno na majavih nogah, za njegovo okrepitev pa je potrebno še veliko dela. Draghi bo postregel z najnovejšimi ocenami sveta ECB.