Za lani v mednarodni finančni ustanovi s sedežem v Londonu Sloveniji napovedujejo 1,7-odstotni padec BDP, potem ko so novembra pričakovali 2,4-odstotni padec.

Dušenje aktivnosti zasebnega sektorja

V EBRD pojasnjujejo, da so rezultati obremenitvenih testov in pregleda aktive slovenskih bank, ki so bili objavljeni decembra lani, razkrili »občutno večji obseg slabih posojil in dodatne kapitalske potrebe v ključnih bankah v višini okoli 13 odstotkov BDP«, so zapisali v danes objavljenem poročilu.

»Čeprav lahko vlada na račun svojih likvidnostnih zalog zadosti zahtevanim kapitalskim potrebam državnih bank, potrebi po zunanji finančni pomoči pa se je zaenkrat izognila, bo prilagajanje v bančnem sektorju verjetno še naprej dušilo aktivnost zasebnega sektorja,« so opozorili v EBRD.

Domača potrošnja ostaja šibka

Pričakujejo, da bo obsežno prestrukturiranje dolga podjetij spodbudil nov zakonodajni okvir, a hkrati opozarjajo, da bo glede na razširjene medlastniške povezave to še naprej dušilo domače investicije.

V EBRD so ob tem spomnili, da ostaja domača potrošnja šibka, recesija pa se bo zaradi sanacije bank zavlekla tudi v letošnje leto. Gospodarsko napoved za lansko in letošnje leto so izboljšali zaradi izvoznih rezultatov, ki so boljši od pričakovanj, so še zapisali v poročilu.

Gospodarsko napoved za Slovenijo je v petek izboljšal tudi IMF. Za letos nam napoveduje 1,1-odstotni upad BDP, potem ko je oktobra lani pričakoval 1,4-odstotno krčenje gospodarstva. V skladu nekoliko manj negativno ocenjujejo tudi rezultate slovenskega gospodarstva za lani. BDP naj bi tako nazadoval za 1,7 odstotka, in ne 2,6 odstotka.

Slovenija izšla iz najbolj akutne faze krize, vendar ne sme zaspati

Odhajajoči vodja misije IMF za Slovenijo Antonio Spilimbergo je Slovenijo sicer opozoril, da je z izvedbo stresnih testov bank ter njihovo dokapitalizacijo izšla iz najbolj akutne faze krize, vendar ne sme zaspati. Pozval je k zmanjšanju vloge države v gospodarstvu in privabljanju tujih neposrednih investicij.

Slovenija je med državami, ki jih pokriva EBRD, sicer edina, ki bo letos po pričakovanjih beležila recesijo. Cipra, ki mu poleg Slovenije kot edinemu v območju evra padec BDP v letošnjem letu napoveduje Evropska komisija, EBRD ne obravnava.

Regija srednje Evrope in baltskih držav, kamor EBRD uvršča Slovenijo, bo letos v povprečju beležila 2,2-odstotno gospodarsko rast, najvišja pa se obeta Latviji, za katero v EBRD napovedujejo 4,1-odstotno rast. Med vsemi državami, ki jih pokriva EBRD, se najboljši rezultat letos sicer obeta Mongoliji, za katero pričakujejo 14-odstotno gospodarsko rast.