Do spremembe v lastništvu regijskega velikana, ki se poteguje za nakup 53 odstotkov največjega slovenskega trgovca Mercator, prihaja po sedmih letih. EBRD je namreč v lastništvo Agrokorja vstopil julija 2006 in takrat za 110 milijonov evrov kupil za 8,33 odstotka delnic.

Osnovni kapital hrvaškega koncerna v višini skoraj 162 milijonov evrov je bil takrat razdeljen na 269.250 navadnih poimenskih delnic v lasti Ivice Todorića ter na 26.932 prednostnih delnic v lasti EBRD.

Po delnem umiku iz lastništva ima EBRD zdaj v lasti še 4,37 odstotka Agrokorja oziroma 14.121 prednostnih delnic.

Delnice je od EBRD odkupil Agrokor, ne v hrvaški družbi ne v EBRD pa niso izdali vrednosti posla. Poslovni dnevnik neuradno navaja, da naj bi šlo za okoli 100 milijonov evrov.

Od tega naj bi po informacijah Poslovnega dnevnika Todoriću 70 milijonov evrov posodil največji lastnik rovinjske skupine Adris Grupa Ante Vlahović, preostanek pa je najmočnejši hrvaški poslovnež zbral sam, ko se je odpovedal izplačilu dividende. Todorić ima tako zdaj v lasti dobrih 94 odstotkov Agrokorja.

V Agrokorju posla niso želeli komentirati, iz neuradnih virov pa je hrvaški poslovni časnik izvedel, da se je EBRD v manjši meri umaknil, da bi se nato skozi dokapitalizacijo v precej večji meri vrnil v hrvaški koncern.

V EBRD so pojasnili, da so v Agrokor vstopili, da bi okrepili razvoj in rast družbe. Poleg tega so spomnili, da so njihove naložbe vedno začasne narave in da se po določenem času iz njih umaknejo.

To se je po njihovih navedbah zgodilo v primeru Agrokorja, so pa v EBRD ohranili določen lastniški delež, da bi še naprej podpirali razvoj podjetja, »še posebej če pride do mednarodnih aktivnosti in širitve«.

Poslovni dnevnik na podlagi tega sklepa, da bi lahko šlo za financiranje poskusa prevzema Mercatorja. Po pisanju hrvaškega poslovnega časnika bi bila pogodba lahko podpisana v prihodnjih desetih dneh, a naj bi bilo do zaključka posla zaradi drugih odprtih vprašanj kljub temu še daleč.