V drugi največji državni banki neuradnih informacij, ki jih je STA pridobila, in po kateri bi EBRD imel nekaj več kot petinski lastniški delež, niso želeli komentirati.

Kot so sporočili, "omenjenega ne morejo ne potrditi ne zavrniti". Ob tem so v banki pojasnili, da so trenutno v pogovorih z več različnimi potencialnimi investitorji.

V Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) sicer trenutno še vedno poteka tudi postopek izbora organizatorja dokapitalizacije, za katerega so pojasnili, da je v zaključni fazi in da naj bi se zaključil v naslednjih dneh.

Takoj zatem bodo sledili drugi postopki, skladno z mednarodno strokovno prakso in akcijskim načrtom, ki med drugim predvideva predstavitve več različnim potencialnim investitorjem.

Kot je že prejšnji teden po povečanju osnovnega kapitala banke za 100 milijonov državnih evrov na osnovi pogodbe o hibridnem posojilu povedal predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, bo banka z dodatnim kapitalom lahko izboljšala svoj položaj na finančnih trgih, to pa bo dodana vrednost za njene stranke in delničarje.

"Krepitev kapitalske ustreznosti obravnavamo celovito, dolgoročno in strokovno. Ob pripravah na dokapitalizacijo se zato intenzivno ukvarjamo tudi z izboljšavami sistema upravljanja s tveganji, slabimi terjatvami ter zagotavljanjem kakovostnih rešitev za naše stranke," je ob tem pojasnil Hauc.