Kot izhaja iz nerevidiranega letnega poročila Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v popolni državni lasti, je po prenosu terjatev njihova interna cenitev pokazala, da prenosne cene v 20 primerih opazno navzgor odstopajo od poštenih vrednosti. Zunanji revizor, KPMG Slovenija, pa je nato ocenil, da mora DUTB za 17 primerov narediti za 92,6 milijona evrov oslabitev.

DUTB je pri tem upoštevala le popravke, ki jih je revizor zahteval, če so bile prenosne cene znatno višje od poštenih vrednosti. Na vprašanje, kaj je s primeri, kjer so za terjatve plačali manj, kot je njihova ocenjena poštena vrednost, pa bodo dobili odgovor, ko bosta ministrstvo za finance in Banka Slovenije dobili pojasnila revizorjev, ki so določali prenosne cene. Rok za to naj bi bil konec junija.

V DUTB so spomnili, da so prenosne cene slabih terjatev z NLB in NKBM določili zunanji revizorji v okviru pregleda bank in da sami pri njihovem oblikovanju niso sodelovali. Ko bo DUTB začela prodajati premoženje, ki ga je prevzela od bank, bo lahko začela sproščati tudi te oblikovane rezervacije.

Za plačilo terjatev bankam je sicer izdala za dobro milijardo evrov obveznic z državnim poroštvom, kapital DUTB pa po dokapitalizaciji pred lanskim začetkom prenosa slabih terjatev znaša dobrih 200 milijonov evrov.

Za letos si je vodstvo DUTB za strateške cilje postavilo zaključek prenosa slabih terjatev z NLB in NKBM, ki poteka v petih svežnjih, priprava in izvedba prenosa slabih terjatev z Abanke, ko bo Evropska komisija prižgala zeleno luč, dobro izveden skrbni pregled vseh prejetih dokumentov in postavitev pravih vrednosti, opredelitev prioritetnih primerov, stalno izboljševanje organizacije in notranjih procesov, okrepitev notranjega in zunanjega poročanja in povečevanje ugleda DUTB v javnosti.