Za zavarovanje vračila dodeljenega dolgoročnega kredita ter subvencije se zagotovi vpis zastavne pravice ali zemljiškega dolga na nepremičnem premoženju Košakov v korist države na prvo mesto, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Državna pomoč bo dodeljena pod dvema odložnima pogojema, in sicer da upniki v postopku prisilke Košake dokapitalizirajo s konverzijo terjatev v kapital v višini najmanj 787.000 evrov ter da družba z bankami upnicami sklene sporazum o reprogramu kratkoročnih finančnih obveznosti v dolgoročne v višini najmanj enega milijona evrov.

Mariborsko sodišče je sredi junija potrdilo prisilno poravnavo Košaki, po kateri vodstvo te družbe upnikom obljublja polovično poplačilo terjatev v naslednjih štirih letih, pri čemer si ti lahko 30 odstotkov terjatev obetajo v prvih dveh letih. Zapletom so se izognili potem, ko je bil umaknjen ugovor proti prisilni poravnavi.

Ugovor zoper vodenje prisilne poravnave nad Košaki je februarja vložila družba Ljutomerčan, ki je trdila, da družba insolventnost zgolj prikazuje v svojih računovodskih izkazih in da je načrtno izigrala svoje dobavitelje. Sodišče je postopek ugovora ustavilo potem, ko je Kmetijska zadruga Ormož prevzela terjatev Ljutomerčana in umaknila ugovor.

Upniki so sicer v postopku prisilne poravnave Košakov, ki je bil uveden novembra lani, prijavili za 3,75 milijona evrov terjatev. Upraviteljica Katarina Benedik jih je priznala za 2,67 milijona evrov, medtem ko je prerekala za dober milijon evrov terjatev.