Čeprav so se banke upnice, ko jim Cimos v roku ni vrnil 35 milijonov evrov visokega likvidnostnega posojila, za poplačilo teh sredstev obrnile na državo, se pri unovčevanju državnega poroštva nepričakovano zapleta.

Namesto da bi država v skladu s pogodbo na prvi poziv nakazala sredstva bankam in državnim lastnikom (Modra zavarovalnica in DSU), se zdaj poskuša z njimi dogovoriti o podaljšanju roka za vrnitev posojila in podaljšanju veljavnosti poroštva. Poznavalci razmer opozarjajo, da si na finančnem ministrstvu takšne poteze ne bi smeli privoščiti. Zavlačevanje z unovčenjem poroštva bi lahko namreč okrnilo zaupanje bank v državo. To bi lahko celo povzročilo, da v prihodnosti banke ne bi hotele financirati nekega podjetja, četudi bo za vračilo posojila s poroštvom jamčila država.

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Uroš Čufer, so po naših informacijah predlagali bankam z NLB na čelu, naj se rok za vračilo 35-milijonskega posojila in s tem veljavnost poroštva podaljšata za pol leta. Na ministrstvu so nam sicer pojasnili, da so sredstva za morebitno unovčenje poroštva na voljo in da so bila že v času sklenitve poroštvene pogodbe rezervirana v proračunu. Na dodatno vprašanje, ali je v letošnjem proračunu sploh predvideno 35-milijonsko nakazilo bankam upnicam, pa na ministrstvu niso odgovorili.

Zapleti pri unovčevanju državnega poroštva na srečo nimajo večjega vpliva na poslovanje Cimosa, ki ga vodi Jerko Bartolič. Res pa je, da bi se v primeru unovčenja poroštva lahko sprostile zaloge, na katerih imajo banke vknjižene zastavne pravice. To bi pomenilo, da bi lahko koprska družba pridobila sveža sredstva, ki jih potrebuje pri poslovanju.

Kljub vsemu bi lahko odlašanje s končnim dogovorom o reprogramiranju bančnih posojil terjalo svoj davek. Predvsem pri pridobivanju novih naročil za prihodnje leto. Če sanacijski proces ne bo končan v nekaj mesecih, bodo proizvajalci avtomobilov naročila za nove serije avtomobilov oddajali Cimosovih konkurentom.

Med bankirji sicer krožijo govorice, da je tako imenovana knjiga naročil družbe prazna. Takšna ugibanja Bartolič ostro zavrača kot neutemeljena. V prihodnjem letu ima namreč Cimos za 13 milijonov evrov več naročil kot letos, prav tako so stabilna naročila za leto 2015. Bartolič poudarja, da jim je uspelo letos pridobiti za 60 milijonov evrov novih poslov, ki se bodo izvajali v letih 2016 in 2017. Cimos neposredno in posredno 40 odstotkov vseh svojih izdelkov dobavi nemškim avtomobilskim proizvajalcem, okoli 20 odstotkov pa francoskim.