Kot je povedal Dragonja, na današnjem srečanju niso govorili o privatizaciji Elana, saj niti gospodarsko niti obrambno ministrstvo v ta postopek nista vključena. Sta se pa ministra seznanila s poslovanjem in izzivi, ki so pred Elanom ter zlasti s tem, kako lahko država podpre podjetje.

"So problemi, kar se tiče financiranja proizvodnje in predvsem zagotavljanja garancij za pridobivanje novih poslov. To je konkretno vprašanje, ki ga bomo z ekipo na ministrstvu in institucijami bančnega sistema skušali rešiti," je povedal Dragonja.

Kot je zagotovila predsednica uprave Elana Andreja Košir, proizvodnja v Elanu teče nemoteno, garancije pa potrebujejo za nove posle hčerinske družbe Inventa, ki se ukvarja z opremljanjem športnih dvoran.

Konkretnih številk o lanskoletnem poslovanju Elana Koširjeva ni želela razkriti, saj podatki še niso revidirani in dokončni. Povedala je le, da je lansko leto Elan kljub izboljšanemu poslovanju še vedno končal z izgubo, v prihodnje pa naj bi vendarle dosegel boljše rezultate.

Podpora turni smučki za zvezo Nato

Kot je ocenil Dragonja, je Elan "zelo trdoživa firma, ki se je v raznih situacijah prebijala naprej". Ob tem meni, da sedanja situacija za Elan ni najslabša v njegovi zgodovini. "Elan deluje na zahtevnem zrelem trgu in se stalno dokazuje predvsem z inovativnostjo svojih proizvodov, zato je dobro pozicioniran tudi za prihodnost," je prepričan Dragonja.

Skupaj z ministrom za obrambo bo skušal v Elanu podpreti nadaljnji razvoj specifične turne smučke, ki bi bila lahko standard zveze Nato. En projekt razvoja turne smuči za vojsko je Elan sicer že zaključil. "Izdelek je zelo dober in upam, da ga bo Elan tudi s pomočjo ministrstva in države uspel plasirati med države članice zveze Nato," je povedal Jakič.

Kot je pojasnil, je državni projekt center odličnosti za gorsko bojevanje v Bohinjski Beli, preko katerega bi se lahko Elan s turnimi smučmi predstavil tudi državam, ki bodo sodelovale v centru, in tako pridobil kakšen dodaten posel.

Še enkrat bodo na ministrstvu premislili tudi, ali lahko Elanu pomagajo pri pridobitvi sredstev za nadaljnji razvoj zložljive turne smuči. Danes so že predstavili osnutke za ta izdelek in Jakič je prepričan, da je le še majhen korak do tega, da bi Elan s proizvodom prišel na trg, ko bi lahko ministrstvo za obrambo pomagalo pri promociji v vojskah drugih držav. Znano je že, da se za tovrstne smuči zanima tudi ameriška vojska.

Slovenska vojska sicer tudi s številnimi drugimi gorenjskimi podjetji dobro sodeluje. V zadnjih treh letih je s približno 30 podjetji sklenilo za skoraj 13 milijonov evrov pogodb, ki se nanašajo predvsem na vzdrževanje vojaške opreme.