Čeprav prvi dan tedenskega trgovanja na Wall Streetu ni prinesel večjih pretresov, je pomenil novo prelomno točko za najbolj znan borzni indeks na svetu Dow Jones. Dolgoletne člane elitnega indeksa Bank of America, računalniškega velikana Hewlett-Packard (HP) in proizvajalca aluminija Alcoa so zamenjali novi, po mnenju mnogih vlagateljev bolj sveži obrazi. Elitno trideseterico v indeksu Dow Jones po novem zaključujejo vodilni proizvajalec športne opreme Nike, ponudnik finančnih storitev Visa in banka Goldman Sachs.

Indeks Dow Jones, ki ga je leta 1896 ustvaril Charles H. Dow, je eden najbolj pozorno spremljanih svetovnih indeksov, saj je skozi nabor različnih ameriških družb dober kazalnik zdravja delniškega trga in tudi celotnega ameriškega gospodarstva. V zadnjih petih letih je pridobil 35,1 odstotka vrednosti, samo letos pa 19,75 odstotka.

Kljub novim članom pa se Dow Jonesu v ponedeljek čez lužo ni prav dobro pisalo. Njegova vrednost je prvi dan trgovanja padla za skoraj 50 točk, na 15.401,38 točke. Padec sam po sebi ni nič kaj dramatičen, vendar je pri tem zanimivo, da je k zdrsu največ prispevala prav zadnja zveneča pridobitev, Goldman Sachs, katere vrednost je v ponedeljek ponoči (po našem času) padla kar za 2,4 odstotka. V rdečem sta končali tudi vrednosti delnic Vise (–1,3 odstotka) in Nika (–0,6 odstotka). Če bi Dow Jones v ponedeljek še naprej vseboval tri odpisane družbe, bi zdrsnil le za 3 točke in ne za 50.

Na neki način je celo ironično, da se je Dow Jones odločil za umik družb Bank of America, Alcoe in HP, ki imajo za seboj izredno uspešno leto. Delnice HP so med vsemi v indeksu letos zrasle celo za največ, in sicer kar za 57 odstotkov. A do te odločitve je pripeljalo več let slabših rezultatov na delniških trgih. Podobno je Dow Jones, ki se stalno prilagaja razmeram na trgu, ravnal že tudi v minulih letih. Nazadnje je bil lanskega 24. septembra iz indeksa izključen prehrambni velikan Kraft Foods, ki ga je nasledila skupina United Health Group. Podobno se je zgodilo leta 2009, ko so odgovorni pri Dow Jonesu sprejeli odločitev za zamenjavo avtomobilskega proizvajalca General Motors, ki je bil tedaj v resnih finančnih težavah, kot tudi ene največjih bančnih skupin Citigroup. Nasledila sta ju največji svetovni proizvajalec mrežne opreme Cisco Systems in zavarovalnica The Travelers Companies. Na zadnjo »tri za tri« menjavo pa je treba pogledati še dlje v zgodovino, in sicer v leto 2004, ko so družbe AT&T, Eastman Kodak in International Paper zamenjali zavarovalnica AIG, farmacevt Pfizer in telekomunikacijski velikan Verizon. V indeksu sta do danes ostali le zadnji dve družbi. jb