Kot so sporočili iz Unicredit banke Slovenija, so glavni deležniki - Diners Club International (obstoječi imetnik franšize Diners Club Slovenija), Unicredit banka Slovenija, Hypo Alpe-Adria-Bank in Erste Card Club (prihodnji imetnik franšize Diners Club v Sloveniji) dosegli dogovor, ki bo omogočil nadaljevanje poslovanja Diners Cluba v Sloveniji.

Sporazum določa, da bodo dolgovi družb Diners Club SLO in DC Finance do vseh trgovcev (brez zamudnih obresti) poplačani s strani Diners Club International na način odkupa terjatev trgovcev, ob pomoči bank financerk, ki zbirajo plačila imetnikov kartic.

Deležniki pozivajo obstoječe imetnike kartic, naj nadaljujejo s poplačevanjem svojih obveznosti do Diners Cluba Slovenija na račun Unicredit banke Slovenija.

Imetniki kartic in trgovci bodo lahko storitve Diners Cluba uporabljali po tem, ko bo novi lastnik franšize, Erste Card Club, ki je del skupine Erste Bank, pridobil licenco Banke Slovenije. To naj bi se zgodilo v juliju, navajajo.

"V Diners Clubu resnično cenimo partnerstvo s trgovci po celem svetu, ki so sprejeli našo kartico, zaradi česar je za nas izredno pomembno, da lahko zagotovimo poplačilo naših partnerjev na strani trgovcev v Sloveniji," je zapisal vodja EMEA Diners Club International Matt Sloan. Izrazil je zadovoljstvo, da so pri iskanju rešitve sodelovali vsi ključni deležniki in da bodo lahko nadaljevali s ponudbo storitev.

Rešitev zagotavlja nadaljnji obstoj storitev Diners Club v Sloveniji

Predsednik uprave Unicredit banke Slovenija Stefan Vavti je dejal, da je dogovor dober za vse imetnike kartic Diners in za trgovce v Sloveniji. "Vsi glavni deležniki, še posebej Diners Club International, so pokazali odgovorno ravnanje in so aktivno sodelovali pri pripravi dogovora, ki bo omogočil obstoj priljubljene blagovne znamke Diners v Sloveniji s pomočjo novega ponudnika Erste Card Club," pravi Vavti.

Vse obstoječe imetnike kartic poziva, naj nadaljujejo z odplačili dolga do Diners Cluba Slovenija v rokih, da bi se izognili nepotrebnim dodatkom v obliki zamudnih obresti.

Predsednik uprave Erste Card Željko Menalo pravi, da rešitev zagotavlja nadaljnji obstoj storitev Diners Club v Sloveniji. "Kot močna in stabilna finančna institucija si bomo prizadevali, da postanemo zanesljiv partner tako trgovcem kot tudi imetnikom kartic," je zatrdil.

Predsednik uprave Hypo Alpe-Adria-Bank v Sloveniji Heribert Fernau je dejal, da so deležniki po dolgih in zahtevnih pogajanjih dosegli ponovni in varen zagon močne blagovne znamke Diners Club v Sloveniji. Tudi Fernau prosi vse stranke Diners Cluba, da svoje obveznosti poravnavajo redno, tako kot so jih v preteklosti.

Trgovska zbornica Slovenije pozdravlja dogovor

Dogovor pozdravljajo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije. Trgovci imajo do družb Diners Club Slovenija in DC Finance za 29 milijonov evrov terjatev in v zbornici pričakujejo, da bodo poplačilo vseh zapadlih terjatev prejeli do 27. junija, želeli pa bi si tudi zagotovilo za plačilo še ne zapadlih terjatev. To je ključni pogoj za sklenitev novih pogodb z novim izvajalcem Diners kartičnega poslovanja v Sloveniji, so sporočili iz zbornice.

Družba Diners Club SLO je v lasti družbe Findale Enterprises s sedežem na britanskem Deviškem otočju, obvladuje pa jo Tomaž Lovše. Diners Club SLO je trgovcem dolgovala 22 milijonov evrov.

Banka Slovenije je maja družbi odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev. Družba je morala okoli 80.000 imetnikom plačilnih kartic onemogočiti njihovo nadaljnjo uporabo za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod.