"Dokapitalizacija bo končana v nekaj tednih. V skladu s programom bi morali ta proces zaključiti aprila. Mislim, da je ta datum rahlo nerealen. Lahko bi se zavleklo za nekaj tednov do konca maja," je v pogovoru za državno televizijo NET pozno v ponedeljek povedal Provopulos.

Dokapitalizacijo grških bank, ki so lani sodelovale v drugi veliki reševalni akciji za pomoč Grčiji, zahtevajo države z evrom in Mednarodni denarni sklad (IMF). Od 240 milijard evrov posojil, kolikor so jih prejeli v okviru prvega in drugega reševalnega paketa skupaj, bodo za dokapitalizacijo bank namenili 50 milijard evrov.

Dodatna zahteva je, da banke najmanj deset odstotkov novega kapitala dobijo pri zasebnih vlagateljih, s čimer želijo preprečiti njihovo nacionalizacijo. Ključni kamen spotike pri tem je proces združevanja vodilne grške banke National Bank of Greece in tretje največje banke Eurobank.

Provopulos je pojasnil, da imajo predstavniki Evropske komisije, IMF in Evropske centralne banke, t.i. trojke, pri tem dva pomisleka. Skrbi jih, da bo nov subjekt dominiral na trgu in da ga bo težko dokapitalizirati. "Posojilodajalci si ne želijo oblikovanja tako velikega igralca s tržnim deležem okoli 40 odstotkov," je pojasnil.

Predstavniki trojke se bodo ta teden vrnili v Atene, kjer bodo nadaljevali s pregledom izvajanja reform, ki so ga prekinili prejšnji mesec. Od njihovega poročila je odvisno, ali bodo Atene dobile nov obrok posojila, vreden 2,8 milijarde evrov, ki ga čakajo od marca.