Upravi Uniorja pod vodstvom Darka Hrastnika je z bankami upnicami naposled uspelo skleniti končni dogovor o dolgoročnem reprogramu posojil do leta 2019, ki bo omogočil tudi poslovno prestrukturiranje zreške skupine.

Dogovor, ki so ga v začetku tedna podpisale še zadnje bančne upnice, določa tudi takojšnji začetek postopkov prodaje Uniorjeve turistične dejavnosti, ki na letni ravni ustvari slabih 20 milijonov evrov prihodkov. V naslednjih letih naj bi Unior iz tekočega poslovanja letno odplačal za okoli pet milijonov evrov glavnice posojil, prav tako pa naj bi za poplačilo dolgov namenil večji del kupnin iz prodaje poslovno nepotrebnega premoženja.

V naslednjih sedmih letih naj bi se tako na eni strani znižala zadolženost zreške skupine, na drugi strani pa povečala dobičkonosnost in obseg poslovanja. Trenutno so v Uniorju še najbližje prodaji ene od njihovih proizvodnih hal, ki jo že vrsto let oddajajo v najem. Na drugi strani v družbi prodaje oziroma iskanja strateškega partnerja za katerega od njihovih preostalih programov (ročno orodje, strojna oprema in avtomobilska industrija) še niso začeli.

Konec marca je imela matična družba Unior pri bankah najetih za 143 milijonov evrov posojil, celotna skupina pa še dobrih deset milijonov evrov več. V skladu z dogovorom z bankami naj bi se finančni dolg Uniorja do konca leta 2016 znižal na 125 milijonov evrov, do konca leta 2019 pa na nekaj več kot 70 milijonov evrov. Na drugi strani naj bi se prihodki Uniorja letos zvišali za deset milijonov evrov, na 165 milijonov evrov, leta 2016 pa naj bi dosegli 190 milijonov evrov oziroma petino več, kot so znašali v minulem letu. V prvih treh mesecih letošnjega leta je Skupini Unior sicer uspelo prihodke povečati za skoraj sedem odstotkov, na slabih 60 milijonov evrov, medtem ko se je čisti dobiček več kot podvojil in znašal 2,8 milijona evrov. mp