Preživetje zdravega jedra Merkurja in s tem tudi usoda okoli 1600 delovnih mest bosta še najmanj nekaj tednov visela v zraku. Banke upnice so namreč na petkovi seji upniškega odbora sklenile, da sodišče zaprosijo za dodatna dva meseca časa in si tako zagotovijo prepotreben čas za pripravo novega načrta finančnega prestrukturiranja nakelskega trgovca.

Veliko izbire bankirji niso imeli, saj Deželna banka Slovenije (DBS) ni želela umakniti svojega ugovora na vrednotenje zalog. V DBS so namreč prepričani, da bi lahko Merkur v stečaju vse svoje zaloge prodal že v vsega treh mesecih, za njih pa iztržil le tri odstotke manj, kot znaša njihova knjigovodska vrednost. Z zvišanjem likvidacijske vrednosti zalog skušajo v DBS izboljšati svoj položaj, saj imajo večji del posojil zavarovanih prav z zalogami. Če bi DBS s svojimi vrednotenji uspela prepričati sodišče, bi na novoustanovljeno družbo Merkur Trgovina lahko prenesla več posojil, kot je predvideno zdaj. Toda to bi privedlo do tega, da bi bila Merkur Trgovina že na začetku poslovanja kapitalsko podhranjena in prezadolžena, načrt prestrukturiranja pa neizvedljiv. Po tem, ko je ugovor na vrednotenje zalog vložila DBS, so ji sledile tudi preostale banke, ki imajo terjatve zavarovane z zalogami, a naj bi bile te svoje ugovore pripravljene nemudoma umakniti ter tako omogočiti preživetje Merkurja.

Rešitev zapleta namesto DBS sedaj sicer iščeta Gorenjska banka in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki med bankami usklajujeta nov načrt finančnega prestrukturiranja. Kako nameravajo bankirji s svojim načrtom zagotoviti boljši položaj vseh razredov upnikov, za zdaj ni znano. Po navedbah naših virov naj bi bile nekatere domače banke za preživetje Merkurja pripravljene nase prevzeti celo večje izgube.

Za dodaten zaplet sta poleg DBS v zadnjih dneh poskrbeli tudi Banka Koper in Unicredit banka, ki po neuradnih informacijah ne želita sodelovati pri dokapitalizaciji družbe Merkur Nepremičnine. Na to družbo bodo poleg trgovskih središč v Sloveniji (te bi v najem kasneje vzela Merkur Trgovina) banke prenesle tudi za 112 milijonov evrov posojil. V naslednji fazi bi banke v kapital Merkurja Nepremičnin pretvorile za skupno okoli 50 milijonov evrov posojil in s tem prevzele lastništvo. A čeprav je bilo prvotno dogovorjeno, da bodo banke dokapitalizacijo izvedle sorazmerno s svojimi terjatvami, skušajo v Unicreditu in Banki Koper breme sedaj prevaliti na DUTB in domače banke oziroma na davkoplačevalce. Opozorimo, da Banka Koper in Unicredit pri sanaciji Merkurja že od vsega začetka nista želeli sodelovati, čeprav je Banka Koper denimo celo sodelovala pri propadlem menedžerskem prevzemu, Unicredit pa je financirala nevzdržno rast trgovca na Balkanu.