Dobavitelji medicinske opreme in pripomočkov so v dneh, ko v domači javnosti poteka burna razprava o lobijih in domnevni korupciji v javnem zdravstvu, ustanovili združenje SLOMED. To bo pred napovedanim varčevanjem v zdravstveni blagajni zastopalo njihove skupne interese.

Danes se namreč soočajo s težavami pri komunikaciji s pristojnimi državnimi organi, ki odločajo na njihovem področju. Želijo si tudi več sodelovanja z evropskim združenjem. Med aktivnostmi novega združenja bo tudi dialog z organi, pristojnimi za regulacijo in izvrševanje predpisov s področja proizvodnje in dobave medicinskih pripomočkov.

V petčlanskem izvršilnem odboru bodo sedeli Jasmina Gornik iz podjetja Cardio Medical (obvladuje ga Tomislav Jukić), Aleksander Podlunšek iz podjetja Medicop, Zoran Grom iz podjetja Prima Dent, Jure Jelenc iz podjetja Iskra Medical in Alfred Racek iz družbe Paul Hartmann Adriatic.

Na včerajšnjem ustanovnem zboru je bilo opaziti predstavnike nekaterih največjih distributerjev opreme, ki vsako leto obrnejo več kot deset milijonov evrov prihodkov. Po naših informacijah so bila nanj med drugim vabljena tudi podjetja Mark Medical, Fresenius in Medias International. Slednje je v lasti hčere vplivnega lobista Boža Dimnika, samo lani pa je od bolnišnic in drugih zdravstvenih ustanov prejelo okoli 11,4 milijona evrov. Je pa na seznamu povabljenih nekaj večjih imen, ki z javnimi zavodi ustvarijo več milijonov evrov prihodkov na leto, manjkalo. Ti se lahko še vedno naknadno pridružijo združenju.

»V Sloveniji nas pristojni organi velikokrat ignorirajo,« je potožila ena od udeleženk zbora. Strinjali so se, da je vse prevečkrat odločilna najnižja ponujena cena, v kateri niso upoštevani kasnejši višji stroški, na primer za vzdrževanje. Kritični so bili tudi do sistema javnega naročanja. »Tudi v Evropi industrija čuti, da je varčevanje v zdravstvu na samem vrhu vladnih prioritet, kar ni dobro. Ni samo cena odločilni dejavnik. Z uvedbo tehnologije lahko skrajšamo bolnišnični čas, tako da pacient v bolnici preživi samo en dan namesto petih. Oprema je na začetku dražja, ampak je na koncu strošek nižji,« je dejal Christopher Breyel iz evropskega združenja EUCOMED, ki bo podpiral SLOMED.