Na MKZ so na vprašanje STA, kako utemeljene so bojazni, da bo Mladinsko knjigo Založbo kupil Kompas MTS, odgovorili, da je za enkrat prodajni konzorcij bank podjetju Kompas MTS dovolil skrbni pregled skupine Mladinska knjiga na osnovi nezavezujoče ponudbe.

"Le-ta je seveda izražala določeno mero interesa, kakšna pa bo odločitev potencialnega kupca glede oddaje zavezujoče ponudbe, v založbi ne vemo," so odgovorili. Prav tako ne vedo, kako je potencialni kupec po skrbnem pregledu ocenil poslovanje MKZ.

Na to, kaj bi se zgodilo ob morebitni prodaji deleža MKZ podjetju Kompas MTS med drugimi opozarjajo na Društvu slovenskih pisateljev (DSP). V upravnem odboru društva izpostavljajo, da so lahko posledice prodaje MKZ kupcu, ki nima interesa za primarne dejavnosti podjetja, "za slovensko založništvo tudi katastrofalne".

70-letna zgodovina

V DSP so spomnili na pomen založbe Mladinska knjiga v njeni 70-letni zgodovini. Pri založbi so izšla dela številnih uglednih slovenskih literatov, predstavljeni so bili sodobni slovenski avtorji, prav tako pa se založba zelo angažira na področju literature za mlade in najmlajše.

Iz časnikov Finance in Dnevnik so na društvu, tako kot ostala širša javnost, izvedeli, da grozi tajkunska likvidacija MKZ "kot žrtvi najprej kapitalskih in zdaj nepremičninskih špekulacij".

"Oglasil se je kupec, ki menda ponuja za celotno MKZ 13,6 milijona evrov - za največjo slovensko založbo, ki je zdravo poslujoče podjetje, predvsem pa tudi lastnica več desetin nepremičnin, knjigarn in hčerinskih založb ne le v Sloveniji, temveč tudi na Hrvaškem, v Srbiji, v Makedoniji, poleg tega, da se lahko pohvali z največjo in evropsko urejeno knjigarno v centru Ljubljane. Pravi padec tajkunske sekire v največji sanjski sod medu," opozarjajo na DSP.

Tako kot mnogi predstavniki založb pa tudi v DSP opominjajo, da MKZ v več kot 50 knjigarnah po vsej državi omogoča distribucijo knjig tudi drugim slovenskim založnikom. V primeru prodaje založbe novemu lastniku, ki ne bi imel interesa za vzdrževanje knjigotrške mreže, kot dodajajo v DSP "grozi propad vsem slovenskim tiskanim knjigam".

Pomen dolgoročnega stabilnega lastništva

Na MKZ smo povprašali, kaj bi nakup s strani Kompasa MTS pomenil za njihovo dejavnost. Zadeve niso komentirali, so pa za STA zapisali, da je uprava MKZ na zaključnem sestanku skrbnega pregleda "poudarila pomen dolgoročnega stabilnega lastništva založbe, ki ima tudi nacionalni pomen, in prav tako njene knjigotrške mreže". Izpostavili so tudi pomen skladnosti dolgoročne strategije potencialnega prevzemnika s poslanstvom MKZ. "Pomembno je tudi, da lastnik - ne glede na to, kateri bo - ohrani ključne dejavnosti in z njimi povezana delovna mesta," so dodali.

Na DSP pa opozarjajo, da lahko ob možni uresničitvi črnega scenarija, torej prodaje MKZ podjetju Kompas MTS, "slovenska kultura pričakuje hitri razpad celotne založniške dejavnosti na Slovenskem, saj knjiga ni kaj prida donosno, marveč zmeraj tvegano blago". Zakaj so prepričani v možnost realizacije črnega scenarija? "Od Abanke ni mogoče pričakovati, da jo zanima kaj več kot denar, saj je v takem stanju, da jo bo manj zanimala cena, bolj pa priložnost, da se reši 'slabe naložbe'," med drugim piše v sporočilu za javnost.

V podjetju Kompas MTS in v Abanki zadeve za STA še niso komentirali.