V prvi vrsti je osrednji dogodek tega tedna pričakovano zasedanje ameriške centralne banke (FED), evropske centralne banke (ECB) ter angleške centralne banke (BOE). Vlagatelji že vse od majskega zasedanja ameriške centralne banke iščejo namige, s katerimi bi lahko določili časovni okvir, v katerem naj bi se ob stabilizaciji razmer v gospodarstvu zgodile spremembe v vodenju denarne politike.

Ameriško gospodarstvo kaže znamenja okrevanja v drugem četrtletju, kljub temu da se komponenta državnega trošenja zmanjšuje. Krepitev je zaznati v segmentih zasebne potrošnje, proizvodne aktivnosti ter izboljšanih razmerah na trgu dela. V drugem četrtletju 2013 je ameriški BDP na letni ravni porastel za 1,7 odstotka. Statistični podatki s trga dela kažejo stabilizacijo ter postopno izboljševanje razmer, zasebni sektor je julija dodal 200.000 novih delovnih mest. Razmere na trgu dela bodo imele v prihodnje največjo vlogo pri ukrepih centralne banke, kjer že nekaj časa kot indikator navajajo izboljšanje razmer ravno na področju dela. Okrevanje se nadaljuje na trgu nepremičnin, kar je razvidno iz raziskave bonitetne hiše Standard & Poor's po metodologiji Case Shiller o cenah stanovanj in hiš v dvajsetih največjih območjih v ZDA v mesecu maju.

GfK-raziskava o potrošniškem zaupanju v Nemčiji, narejena na podlagi ankete (vzorec 2000 oseb), je pokazala, da se je zaupanje potrošnikov v Nemčiji povzpelo na najvišje ravni v zadnjih šestih letih in tako dvignilo pričakovanja, da bo domača potrošnja v največjem evropskem gospodarstvu pomagala nadomestiti nekoliko šibkejše izvozno povpraševanje.

Na hitro rastočih trgih vlagatelji pozorno spremljajo indice, povezane s kitajsko gospodarsko rastjo. Kitajsko gospodarstvo je pri napovedih rasti za drugo polovico leta previdno, predvsem pa je rast v veliki meri odvisna od državnih intervencij ter vse težjih pogojih financiranja v gospodarstvu. Indeks razpoloženja med nabavnimi direktorji v proizvodni dejavnosti je med pomembnejšimi, saj se pričakuje vrednosti pod 50 indeksnih točk, in kaže na poslabšanje razmer v proizvodni dejavnosti v drugi polovici letošnjega leta.