Potem ko predsednica uprave trebanjskega Trima Tatjana Fink še vedno ni privolila v zahtevo bank upnic in imenovala prokurista družbe, se bodo banke po naših neuradnih informacijah zdaj obrnile neposredno na nadzorni svet. Nadzorniki, ki jih vodi Marta Strmec, sicer direktorica splošno kadrovskega sektorja v Trimu in tako Finkovi podrejena, naj bi namreč dobili »ultimat«. Kako se bodo nadzorniki družbe, ki ima v skupini po zadnjih podatkih okoli 1000 zaposlenih, odzvali na zahtevo bank, ni znano, a banke ostajajo po naših informacijah neomajne. »Finkovi se rok, ki so ji ga postavile banke, izteče 26. junija. Če prokurista ne bo, bodo banke odpoklicale posojila in garancije,« zatrjuje naš vir.

Banke od prokurista – kot smo že poročali, naj bi na predlog banke Unicredit prokurist Trima postal Klemen Boštjančič, nekdanji predsednik uprave Adrie Airways – ne odstopajo. Po neuradnih informacijah naj bi rok, do katerega bi morala na zahtevo bank Finkova z Boštjančičem podpisati pogodbo, ta teden že potekel. Ali to drži, nam včeraj ni uspelo preveriti, saj je bil Boštjančič nedosegljiv, v Trimu pa na vprašanja, povezana z zahtevo bank, ne odgovarjajo. »Faze prestrukturiranja ne moremo komentirati, saj bi tako kršili dogovor z bankami,« so pojasnili v Trimu. Po naših informacijah naj bi Finkova banke med drugim prepričevala, da sama nima pooblastil za imenovanje prokurista, poleg tega naj bi želela prej od bank še pojasnila glede njihovih nadaljnjih odločitev v zvezi s Trimom in glede tega, kaj od prokurista sploh pričakujejo. Dejstvo je, da uprava v skladu s statutom Trima za imenovanje prokurista potrebuje soglasje nadzornega sveta, a malo verjetno je, da bi nadzorniki, ki so skozi menedžerski prevzem Trima možno povezani z vodstvom družbe, upravi s Finkovo na čelu soglasje odrekli.

Kot smo že poročali, zahtevajo banke upnice tudi pretvorbo terjatev v 75-odstotni lastniški delež Trima, medtem ko naj bi bila zahteva, da se omenjenemu deležu doda še prevladujoča ena delnica, za zdaj še stvar pogajanj. Trimo je, spomnimo, v večinski, 57,1-odstotni lasti družbe Trima Investment, prek katere Finkova in preostali ključni menedžerji Trima obvladujejo družbo in, kot vse kaže, zdaj tudi njeno usodo. Največja posamična lastnica, 12,38-odstotna, je Finkova.