Po podatkih spletne aplikacije za spremljanje izdatkov javnih institucij Supervizor Komisije za preprečevanje korupcije ima DBS v Semenarni Ljubljana 75,27-odstotni delež. Delež v Semenarni Ljubljana, katere prisilna poravnava je bila potrjena februarja lani, je povečala v zadnjih dneh.

Kupili deleža Abanke Vipa in ZZS

Pred tem je imela DBS v Semenarni 47,55 odstotka delnic. Iz aplikacije Supervizor pa je mogoče sklepati, da je kupila 24,72-odstotni delež od Abanke Vipa, ki je svoj delež v Semenarni prodajala pred kratkim, ter triodstotni delež od Zadružne zveze Slovenija. Delnice Semenarne pa so tudi v lasti italijanskih družb Dinomarchi, Trasfin in Semfin, ki v njej po dostopnih podatkih obvladujejo 24,73-odstotni delež.

Lastništvo Semenarne se je spremenilo po pravnomočnosti sklepa upniškega odbora iz oktobra 2012, da se osnovni kapital s 4,3 milijona evrov zaradi pokrivanja izgube zmanjša na nič, nato pa se z vplačilom novih delnic zviša na 910.020 evrov. Pri tem so sodelovali tako DBS, ki je postala največja lastnica, Abanka ter italijanske družbe, ki pa se jim je delež zmanjšal. Na to se je Dinomarchi pritožil, a neuspešno.

Abanka Vipa je takrat vplačala za 255.000 evrov novih delnic, ki jih je skupaj s terjatvami do Semenarne v višini 3,27 milijona evrov in terjatev do kosovske družbe Semenarna Kosove v višini 1,08 milijona evrov prodajala do 13. januarja. Rezultata prodaje javno (še) ni objavila.

Največji izpad so beležili v izvozu in veleprodaji

Semenarna je v tretjem lanskem četrtletju ustvarila 3,47 milijona evrov prihodkov iz prodaje, kar je za 25 odstotkov manj od načrtov. Največji izpad so beležili v izvozu in nato veleprodaji. V maloprodaji Kalia, ki je ključni prodajni kanal in ki podjetju zagotavlja likvidnost, je bil izpad v primerjavi z načrtovanim bistveno nižji, izhaja iz poročila o izvajanju ukrepov, pred časom objavljenega na Ajpesu.

Družba je za 22. januarja sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o dokapitalizaciji družbe, ker ta izkazuje negativen kapital. To se je zgodilo zaradi enkratnega dogodka - slabitve hčerinskega podjetja Sjemenarna Zagreb v lanskem novembru. Dokapitalizacija bo uspešna, če bo izvedena v višini od 4,8 milijona do 5,3 milijona evrov z denarnimi in stvarnimi vložki, je razvidno iz sklica.