Čeprav sta družbi Engrotuš in Tuš Nepremičnine, osrednja stebra v poslovnem imperiju Mirka Tuša, lani ustvarili 22 odstotkov oziroma deset milijonov evrov manj denarnega toka iz poslovanja (EBITDA) kot leto prej, finančna stabilnost skupine Tuš Holding naj (še) ne bi bila ogrožena.

»Skupina Tuš poravnava svoje obveznosti do bank v skladu z dogovori in v predvidenih obsegih,« so bili s pojasnili skopi v krovnem podjetju Tuš Holding. Izognili so se odgovoru na vprašanje, ali so z doseženimi rezultati izpolnili finančne zaveze iz sporazuma o reprogramu več kot sto milijonov evrov zapadlih obveznosti iz leta 2011. Če jih niso, bi jim namreč lahko grozil celo odpoklic bančnih posojil. Lastnik tretje največje trgovske družbe v državi in tretjega največjega mobilnega operaterja je »spregledal« tudi vprašanje, ali se je z bankami upnicami morda dogovoril za spremembo ali moratorij za izvajanje sporazuma.

Če jim razmerje med zadolženostjo in kapitalom ne povzroča nobenih težav, bi lahko bila za Tuševe problematična predvsem višina EBITDA, ki določa sposobnost dolžnika v določenem roku vrniti posojilo. Na podlagi sporazuma bi morali lani ustvariti tolikšen EBITDA, da bi za najmanj 85 odstotkov presegali obresti na posojila. Teh je bilo v letu 2012 več kot 24 milijonov evrov. Letos se bo ta meja dodatno pomaknila navzgor, tako da bodo morali ustvariti še enkrat tolikšen EBITDA, kot bodo znašali stroški obresti. »Tudi v letošnjem letu glede na zahtevne razmere na trgu poslujemo v skladu z načrti. Glede na ukrepe vlade, ki bodo neposredno vplivali na potrošnjo, pa težko ocenimo, kakšen bo zaključek leta,« so včeraj pojasnili v Tušu Holdingu.

Po grobih ocenah bi morala skupina leto 2012 končati z okoli 45 milijonov evrov visokim EBITDA. Ali ji je to tudi uspelo, ni znano. Do zdaj so namreč v Tušu Holdingu razkrili javnosti zgolj podatka o ustvarjenih prihodkih, ki da so se zmanjšali za kar 12 odstotkov, na 708,9 milijona evrov, in o dobičku iz poslovanja (EBIT), ki se je povečal za skoraj milijon, na 10,8 milijona evrov. Najpomembnejši podatek o EBITDA so izpustili. Ker bo podrobno poročilo o lanskoletnem poslovanju skupine javno dostopno šele septembra, bi lahko meglo okoli vprašanja, ali Tušev imperij izpolnjuje finančne zaveze, razkadili šele nedavno dostopni poslovni rezultati posameznih družb.

Engrotuš je lani po dostopnih podatkih izgubil kar 13 odstotkov prihodkov in dosegel 11,7 milijona evrov EBITDA (28 odstotkov manj) ter 2,5 milijona evrov čistega dobička (58 odstotkov manj). Tuš Nepremičnine, ki upravljajo 360 milijonov evrov premoženja, so medtem ustvarile 16 odstotkov manj prihodkov in okoli 25,5 milijona evrov EBITDA (18 odstotkov manj) ter dobrih 24 milijonov evrov izgube. Če upoštevamo dejstvo, da sta družbi skupno ustvarili zgolj 37 milijonov evrov EBITDA, bi morala skupni rezultat znatno izboljšati druga, predvsem tuja odvisna podjetja.

Slabše poslovne rezultate res popravlja Tušmobil, ki je v letu 2012 zvišal EBITDA s pet na devet milijonov evrov. A operater je v skladu s sporazumom izvzet iz izračunov.