Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor za področje finančnega svetovanja v Deloitte Slovenija Janez Škrubej, je značilnost letošnje lestvice upočasnitev rasti prihodkov družb. Rast prihodkov vseh 500 podjetij se je namreč v letu dni upočasnila z 9,8 na 3,3 odstotka.

Na lestvici je tudi tokrat največ poljskih družb, in sicer dobra tretjina, sledijo jim češke družbe. Gledano po sektorjih dobro tretjino vseh družb na lestvici predstavljajo družbe iz sektorja potrošnje in transporta, s tretjinskim deležem jim sledijo družbe iz sektorja energetika in viri. A slednji je glede na prihodke od prodaje z 42-odstotnim deležem na lestvici na prvem mestu.

Rezultat Slovenije »lep«

Delež slovenskih družb na lestvici je z 18 podjetji 3,6-odstoten. Škrubej je ocenil, da je to, glede na to, da je bruto domači proizvod (BDP) Slovenije 35 milijard evrov, Poljske pa denimo 380 milijard evrov, "lep rezultat".

Na prvih treh mestih Deloittove lestvice, ki upošteva (konsolidirane) prihodke podjetij od prodaje v lanskem letu, se nahajajo poljska naftna družba PKN (28,7 milijarde evrov), sledita pa ji madžarska naftna družba MOL (19,2 milijarde evrov) in češki proizvajalec avtomobilov Škoda (10,4 milijarde evrov).

Najboljša znova skupina Petrol

Vodilni položaj med slovenskimi družbami je znova zabeležila skupina Petrol, ki je lani ustvarila 3,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje. S tem rezultatom se je skupini uspelo uvrstiti na 32. mesto Deloittove lestvice.

Sledijo skupina Mercator (44. mesto), skupina HSE (85. mesto), skupina Gen-I (112. mesto), Poslovni sistemi Mercator (125. mesto), skupina Gorenje (151. mesto), skupina Krka (169. mesto), Revoz (232. mesto), skupina GEN Energija (267. mesto), skupina Telekom Slovenije (280. mesto), OMV Slovenija (282. mesto), SIJ (307. mesto), Spar Slovenija (310. mesto), Tuš Holding (316. mesto), skupina Lek (379. mesto), ACH (407. mesto), Engrotuš (416. mesto) in Elektro Energija (494. mesto).

Kako je z ostalimi državami nekdanje Jugoslavije?

Slovenija ima na lestvici znova več družb kot ostale države nekdanje Jugoslavije, skupaj 41. Med 500 največjih podjetij v srednji Evropi pa se je sicer letos uvrstilo 12 hrvaških, osem srbskih, dve bosanski in ena makedonska družba, je nanizal Škrubej.

Glede na višino prihodkov se je letos med državami nekdanje Jugoslavije najvišje uvrstila hrvaška INA (28. mesto). Drugi je hrvaški Agrokor (30. mesto), sledita pa jima Petrol in Mercator. Če bi Agrokor že kupil Mercator, bi se uspel na letošnji lestvici uvrstiti na 13. ali 14. mesto, je opozoril predstavnik Deloitte Slovenija.

Deloitte je pripravil tudi lestvici 50 največjih bank in zavarovalnic v srednjeevropski regiji.

Na bančni lestvici, ki upošteva višino sredstev v letu 2012, je vodilni položaj tudi letos zavzela poljska banka PKO BP (47,3 milijona evrov).

NKBM izpadla iz lestvice največjih bank

Med 50 največjih bank se je letos med slovenskimi bankami uvrstila le NLB, NKBM pa je iz lestvice izpadla. Tudi NLB je izgubila položaj v prvi deseterici; od lani je nazadovala za štiri mesta na 13. mesto, je pojasnil direktor za področje poslovnega svetovanja za Slovenijo, Hrvaško in BIH Mitja Kumar.

Na zavarovalniški lestvici je medtem ob upoštevanju višine bruto zaračunane premije za življenjsko in neživljenjsko zavarovanje v letu 2012 znova vodilna poljska PZU (3,9 milijarde evrov).

Med slovenskimi zavarovalnicami se je po Kumarjevih besedah med 50 največjih zavarovalnic uvrstilo pet slovenskih družb, torej ena več kot lani. Najboljšo uvrstitev je med njimi dosegla Zavarovalnica Triglav, ki pa je glede na lani zdrsnila za eno mesto na sedmo mesto.

Poleg Zavarovalnice Triglav so na lestvici znašle še Adriatic Slovenica (28. mesto), Vzajemna (29. mesto), Sava Re (30. mesto) in Zavarovalnica Maribor (33. mesto). Sava Re se je med najboljših 50 uvrstila prvič, če bi se že upoštevalo njen prevzem Zavarovalnice Maribor, pa bi se znašla celo med desetimi največjimi zavarovalnicami v regiji, je sklenil Kumar.