Dražbe se bodo lahko udeležili dražitelji, ki bodo pravočasno vplačali varščino. Za to bo treba najmanj tri dni pred dražbo odšteti 10 odstotkov izklicne cene, se pravi 309.800 evrov.

Če ponudnik ne bo sklenil pogodbe, bo varščina zapadla v korist Dela

Če ponudnik, ki bo na dražbi uspel, ne bo sklenil pogodbe, bo varščina zapadla v korist prodajalca, torej Dela, izhaja iz današnje objave v časopisu Delo.

Ponudnikom, ki na dražbi ne bodo uspeli, bo vplačana varščina brezobrestno vrnjena v petih delovnih dneh po končani dražbi.

Pogodba o prodaji delnic bo morala biti sklenjena v 10 dneh po končani dražbi, in sicer pod odložnima pogojema, da Delo pridobi soglasje Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) za odsvojitev delnic in da kupec pridobi soglasje ministrstva za kulturo.

Zgodba se vleče že par let

Plačilo celotne kupnine bo moralo biti opravljeno v treh delovnih dneh od uresničitve obeh odložnih pogojev. Če bo kupec ta rok zamudil, bo pogodba razvezana.

Delo bo nalog za prenos delnic brez bremen podalo prvi delovni dan po prejemu celotne kupnine.

Zgodba o prodaji Večera se vleče že nekaj let. Delo ima 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, Urad RS za varstvo konkurence, predhodnik AVK, pa mu je septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru.

Za nakup so se zanimali tudi zaposleni v Večeru

Delo je skušalo prodajo najprej izvesti prek mednarodnih razpisov. Ob prvem razpisu, objavljenem leta 2010, je Večer želelo kupiti podjetje 3Lan, ki je z Delom že sklenilo kupoprodajno pogodbo, pozneje pa celo podpisalo pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju. Vendar je ministrstvo za kulturo leta 2011 vlogo družbe 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega deleža Večera zavrnilo, ker je ocenilo, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna.

Tudi ob drugem razpisu, objavljenem leta 2012, prodaja ni bila uspešna, saj kupec, podjetje Medici iz Hamburga, ni uspel zagotoviti ustreznih finančnih sredstev za nakup.

Za nakup so se sicer zanimali tudi zaposleni v Večeru.

Delu se s prodajo mudi, saj je bilo zaradi neizvršitve prodaje do konca julija lani s strani varuha konkurence že denarno kaznovano.