Pet zaposlenih v odvetniški pisarni Matjaža Nanuta, ki je prevzel stečaj škofjeloškega gradbinca SGP Tehnik, se ukvarja izključno s tem stečajnim postopkom, kar kaže na to, da bo šlo za enega najobsežnejših stečajev pri nas. Popolne primopredaje objektov jim še ni uspelo opraviti, so pa okrepili njihovo varovanje.

Kot so sporočili iz odvetniške pisarne stečajnega upravitelja, se jim je v tednu dni uspelo v grobem seznaniti s tekočimi projekti Tehnika, se pravi tudi z deli v Planici, Radovljici in Izoli. Prav včeraj so potekali sestanki s partnerji in bankami o tem, kako, če sploh, bi lahko v stečajnem postopku končali ta gradbena dela in s tem povečali tudi stečajno maso, iz katere bodo poplačani upniki. Koliko je vseh upnikov in koliko bo terjatev, za zdaj seveda še ni znano, prav tako še ni ocenjeno Tehnikovo premoženje.

V ponedeljek bo 170 zaposlenih dobilo odpovedi delovnega razmerja s 15-dnevnim odpovednim rokom, tako da bodo lahko kar najhitreje uveljavili svoje pravice na zavodu za zaposlovanje in pri javnem jamstvenem skladu. Kot smo že pisali, so na kranjski enoti zavoda za zaposlovanje na stečaj Tehnika pripravljeni in bodo delavcem pripravili vso potrebno dokumentacijo ter jim pomagali pri vpisu v register brezposelnih. Približno petina vseh delavcev bo na zavodu dočakala upokojitev, preostali si bodo morali poiskati novo zaposlitev. Januarja delodajalci gradbenih delavcev ne iščejo, vendar pa je glede na izkušnje zavoda za zaposlovanje pričakovati, da bo več povpraševanja že spomladi. Prav tako obstaja možnost, da bo nekaj zaposlenih stečajni upravitelj zaposlil nazaj, da bi dokončal dela na gradbiščih. »Ko bo jasno, na kakšen način se bodo projekti nadaljevali, se bo videlo, koliko in katere delavce se bo zaposlilo. V tem trenutku števila ni mogoče podati. Glede na obsežnost postopka pa je pričakovati, da bo z nekaterimi delavci sklenjeno delovno razmerje v stečaju,« so pojasnili v odvetniški pisarni Nanut. Sindikalist v Tehniku Čedomir Radošević je potrdil izjemno korekten odnos stečajnega upravitelja do zaposlenih: »Res se trudijo, da bi čim prej dobili vse potrebne dokumente. Če bo mogoče, se bo kar nekaj delavcev rade volje odločilo, da delajo še za podjetje v stečaju in dokončajo dela na odprtih gradbiščih. Nekaj nas bo šlo v pokoj, preostali pa si bodo spomladi, ko se začne gradbena sezona, poiskali novo službo.«

Da bo imel stečajni upravitelj veliko dela pri pregledu dokumentacije, je jasno tudi glede na naše zadnje poročanje o prodaji nekdaj Tehnikovega podjetja Gorenjc iz Radovljice, ki pravzaprav opravlja veliko sicer Tehnikovih poslov, znanemu lobistu Dragu Isajloviću. Dodatno pa smo neposredno od »izvajalcev« izvedeli, da so tik pred novim letom, se pravi nekaj dni pred stečajem, v to podjetje že odpeljali nekaj voznega parka, slik, poslovnih daril... Dokumentacijo pa naj bi vozili tudi v Tehnikovo hčerinsko podjetje Perina, ki je investitor obsežne stanovanjske in poslovne soseske Vurnikov trg v Radovljici ter partner občine Radovljica pri gradnji tamkajšnje knjižnice.

Naj še enkrat spomnimo, da je sicer sporno in po ugotovitvah neodvisne agencije na mestih celo nezakonito pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu med Tehnikovo Perino in občino tik pred iztekom mandata podpisal takratni župan Radovljice Janko S. Stušek. Novi župan Ciril Globočnik kljub takrat že napovedanim težavam Tehnika od pogodbe ni odstopil, pa čeprav je občini medtem za dokončanje gradnje celo zmanjkalo denarja in je od knjižnice zdaj tam le še betonski skelet. Je pa občina že v času županovanja Globočnika s Tehnikom sklenila za to podjetje izjemno dober posel. Tehnik bi namreč moral v okviru javno-zasebnega partnerstva pred vstopom v mestno jedro zgraditi garažno hišo in stanovanja, a je prišlo do razdrtja pogodbe. Ker pa je občina parkirišča potrebovala, je od Tehnika odkupila stavbo, ki jo je Tehnik potem podrl. V bistvu je občina spomladi 2012 za 410 kvadratnih metrov veliko zemljišče plačala Tehniku neverjetnih 319.000 evrov oziroma 778 evrov za kvadratni meter ali devet tisoč evrov za parkirno mesto, ki ga je bilo treba potem še urediti.

Kljub temu in kljub pridobljenemu poslu v Planici so se težave Tehnika nadaljevale, dolgovi so se nakopičili in Tehnik je konec leta zamujal tudi z izplačili plač. Zadnjo plačo (v višini minimalne plače) so zaposleni dobili 20. decembra lani, ko je imel Tehnik že blokirane vse bančne račune. Očitno so našli obvod prek koroške banke Kaertner Sparkasse s sedežem v Celovcu, ki je verjetno zaposlenim nakazala tudi plačo. Do tega podatka so prišli v sindikatu Neodvisnost, v katerem je sicer le peščica Tehnikovih zaposlenih, saj je tudi članarina na njihov račun prišla iz te banke.