Mariborsko sodišče je na predlog lastnika stečaj v omenjenem podjetju, ki je zaposlovalo 242 ljudi, razglasilo 1. avgusta ter za stečajnega upravitelja imenovalo Milana Vajdo.

»Najbolj žalostno je, da delavci v bistvu sploh ne vedo, kaj jih je doletelo in kakšna negotovost jih čaka,« je dejal sekretar regijskega sindikata Martin Dular.

Kot je pojasnil, so julija vodstvo družbe pozvali, da so dolžni zaposlenim izplačati regres za letni dopust, ki bi moral biti izplačan v skladu s kolektivno pogodbo do 30. junija, oziroma da sindikat in zaposlene obvesti, do kdaj ga namerava izplačati. Sicer pa v sindikatu za zdaj še ne vedo natančno, kaj vse je ostal dolžan zaposlenim.

Sicer pa je bila družba Himar storitveno podjetje, ki je nastalo na območju nekdanje Elektrokovine, po Dularjevih besedah podjetje brez vsakršnega premoženja, lastnik pa je nato zaposlene »posojal« v druga svoja podjetja, predvsem v podjetje Himar d.o.o., ki se ukvarja z elektroindustrijo.

Omenjeno podjetje je bilo sicer tik pred likvidacijo že leta 2010, ko je prišlo do poslabšanja poslovanja zaradi gospodarske krize. Le dobrega pol leta pozneje je bil likvidacijski postopek prekinjen, saj naj bi družba pridobila nova naročila s strani uporabnikov, h katerim napotuje na delo svoje delavce.