Na najnovejšem, danes objavljenem seznamu davčne uprave (Durs), je 17.170 pravnih in fizičnih oseb, kar je 148 več kot na prejšnjem seznamu, objavljenem februarja. Od tega je 4729 pravnih oseb s skupaj 587,8 milijona evrov davčnega dolga ter 12.441 fizičnih oseb, katerih skupni dolg znaša 368,9 milijona evrov.

Dolg Maxicoma presega 20 milijonov evrov

Delež dolžnikov, ki so v insolvenčnih postopkih, je nekaj višji kot prejšnji mesec, to je 12-odstoten, njihov dolg v skupnem dolgu pa predstavlja 44 odstotkov vsega dolga.

Na vrhu seznama med pravnimi osebami že vse od prve javne objave davčnih dolžnikov aprila lani ostaja ljubljansko podjetje Maxicom v stečaju, katerega dolg presega 20 milijonov evrov. Z dolgom v višini med 10 in 20 milijonov evrov sledita podjetji HTC Dva in Vegrad, obe prav tako v stečaju.

Od prve objave seznama, torej od aprila lani, se je skupni dolg na mesečni ravni zmanjšal le dvakrat. Prvič takoj naslednji mesec po prvi objavi, to je maja, drugič pa novembra.

Skupni dolg pravnih in fizičnih oseb se je sicer v času od prve do tokratne objave povečal za 28,7 milijona evrov oz. za tri odstotke.

Število dolžnikov višje za skoraj osem odstotkov

Število dolžnikov se je medtem povečalo za 1252 oz. za skoraj osem odstotkov. Pri tem se je povečalo tako število dolžnih pravnih kot fizičnih oseb - pravnih za 5,6 odstotka, fizičnih pa za 8,7 odstotka.

Skupni dolg do Carinske uprave RS (Curs) pa se je v času od februarske objave do tokratne zmanjšal, in sicer za 70.000 evrov na 18,8 milijona evrov, kar na Cursu pripisujejo zmanjšanju dolga dolžnikov, ki jih ni več na seznamu. Na seznamu je zdaj 66 pravnih in 41 fizičnih oseb oz. skupaj 107 dolžniki, kar so štirje več kot pred mesecem dni.

Med največjimi dolžniki carini Adriacommerce in VLM

Med največjimi dolžniki carinske uprave sta med pravnimi osebami še vedno v vrhu seznama logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici, ki dolgujeta med enim in deset milijoni evrov. Med fizičnimi osebami v istem razredu ostajata Jani Potokar in Robert Miheu.

Ažurirana seznama obeh uprav sta objavljena enkrat mesečno, najpozneje do 10. v mesecu. V seznamu neplačnikov so podatki objavljeni razporejeni v razrede v odvisnosti od višine zapadlih neplačanih davčnih obveznosti.