Boštjan Stamejčič, vodja projektov v Electi, si namerava iz podjetja Baza Dante, ki je nastopalo v poslih z zemljišči na Ljubljanskem barju in je tik pred stečajem, izplačati skoraj milijon evrov.

Čeprav ima Baza Dante zaradi neporavnanih obveznosti že 200 dni blokiran račun pri NLB, je Stamejčič včeraj kot njen edini družbenik sprejel sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala za 860.000 evrov, na 7500 evrov. V Bazi Dante bo torej pustil minimalno višino osnovnega kapitala. Prej bo moral po zakonu pridobiti soglasje vseh njenih upnikov ali pa v celoti poravnati njene obveznosti do njih. Pri tem bi lahko Stamejčič naletel na velike težave.

Baza Dante je imela že konec leta 2012 za 1,25 milijona evrov več dolgov kot premoženja. Daleč največ pa dolguje Factor banki, ki je bila njena ključna financerka. Koliko sredstev ji je posodila, uradno ni znano. Na nepremičninah podjetja pa ima banka, ki je v nadzorovani likvidaciji in jo bodo sanirali davkoplačevalci, knjiženi dve hipoteki. Prvo v višini 1,5 milijona evrov je »dobila« ob pripojitvi KD Banke, v začetku lanskega leta pa je vpisala še hipoteko v vrednosti 6,5 milijona evrov. Vse kaže, da bo moral Stamejčič poravnati še pol milijona evrov davčnega dolga.

Sredi prejšnjega tedna so namreč na davčni upravi (Durs) začeli vpisovati hipoteko na nepremičninah Baze Dante. Kako je nastala davčna obveznost, uradno ni znano. Ni pa izključeno, da se je Baza Dante podobno kot družba Electa Naložbe domnevno neupravičeno izognila plačilu davka na dodano vrednost (DDV). Podjetje ima namreč v lasti zemljišča, na katerih je skušala Electa za vnaprej izbranega kupca zgraditi Vrtno mesto Sibirija na Barju. Pri tem Electa ne bi smela uveljaviti odbitka DDV, zato ji poskuša Durs odrediti plačilo 6,5 milijona evrov dodatnega davka. Kot smo izvedeli, je okrajno sodišče v Ljubljani v začetku decembra sprejelo sklep, na podlagi katerega so na Dursu vzpostavili 465.000 evrov visoko terjatev do Baze Dante in jo zdaj želijo zavarovati s plombo na njenem premoženju.

Kako bo Stamejčič poravnal obveznosti do Factor banke in Dursa, obenem pa si izplačal še skoraj milijon evrov, iz dostopnih virov podatkov ni mogoče ugotoviti. Baza Dante ima namreč v lasti le nekaj deset tisoč kvadratnih metrov zazidljivih zemljišč v Vrtnem mestu Sibirija. Na njih je bila sicer predvidena gradnja 30 stanovanjskih in 25 nestanovanjskih stavb, a so zemljišča zaradi ustavitve projekta in mrtvega nepremičninskega trga izgubila večino vrednosti. Baza Dante ima v lasti še nekaj manjših zemljišč Baze Dante na Vrhovcih v Ljubljani, katerih namembnost je (še vedno) ovrednotena kot kmetijska.

Spomnimo, da je Baza Dante zaslovela kot »most« za nakazilo slabih 400.000 evrov med Mestno občino Ljubljana (MOL), graditeljem Stožic podjetjem Grep in družbo KLM Naložbe v lasti Zorana Jankovića.