Minister za finance Uroš Čufer ima za mesto direktorice Davčne uprave RS (Durs) na voljo dve kandidatki, in sicer trenutno vršilko dolžnosti generalne direktorice Dursa Jano Ahčin in nekdanjo generalno direktorico direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na ministrstvu za finance Alenko Kovač Arh. Obe kandidatki sta po mnenju posebne natečajne komisije pri ministrstvu za notranje zadeve primerno strokovno usposobljeni za vodenje davčne uprave, končno odločitev pa bo na predlog ministra Čuferja sprejela vlada.

Durs bi po tem, ko je lansko jesen odstopila Mojca Šircelj, zdaj tako končno lahko dobil direktorico s polnim mandatom. To pa ne bo edina sprememba v davčni upravi. Ta pod okriljem generalnega davčnega urada namreč ustanavlja nov sektor za preiskave, kjer se bodo ukvarjali z najzahtevnejšimi davčnimi prekrški in utajami, z najzahtevnejšimi oblikami finančnega in gospodarskega kriminala, od uslužbencev pa med drugim pričakujejo celo pripravo osnutkov kazenskih ovadb. Davčna uprava tako očitno pod svojim okriljem ustanavlja svojo vrsto davčne oziroma finančne policije, katere vodja bo imel pod drobnogledom vse največje in najodmevnejše primere mahinacij s plačilom davka v državi. Vodje te posebne skupine davčnih inšpektorjev na Dursu še niso izbrali, se pa medtem že pojavljajo očitki, da bo skupina delala za izbrance in da ne bo zagotovljeno njeno nepristransko delo.

Tako naj bi bili med drugim tudi že skrbno izbrani člani tega novega sektorja za preiskave, pa čeprav so na Dursu, kot zagotavljajo, povabilo k sodelovanju poslali vsem zaposlenim. Dejstvo, da imajo zainteresirani na voljo za odločitev zgolj pet dni – povabilo je bilo posredovano minulo sredo, rok za odločitev pa se izteče danes – se jim ne zdi sporno, ker da sam postopek iskanja kandidatov znotraj organa ni predpisan, prav tako ni določen rok. Naši viri medtem nasprotno zatrjujejo, da so razgovore z »izbranci« opravili že prej, na hitro med poletnimi počitnicami, česar na Dursu ne zanikajo. »Postopek selekcije kadrov za premeščanje znotraj organa ni predpisan, tako da ni nobenih zakonskih ovir, da bi se razgovori peljali pred informativnim zbiranjem morebitnih kandidatov za opravljanje nalog določenega področja,« pravijo.

Sektor za preiskave bo ciljno usmerjen v posamezne sistemske davčne utaje, v preiskovanje in odkrivanje kompleksnih mrež spornih poslov gospodarskih subjektov, pravijo na Dursu, a hkrati ni jasno, kdo natanko bdi nad njegovim ustanavljanjem. Povabilo zaposlenim k sodelovanju v sektorju za preiskave, s katerim razpolagamo na Dnevniku, je podpisal namestnik direktorice Tomaž Perše, ki je po odhodu Šircljeve za nekaj mesecev prevzel vodenje Dursa, a na davčni upravi pravijo, da se Perše s tem ne ukvarja. Na vprašanje, kakšno vlogo ima pri ustanavljanju in iskanju kadrov za sektor preiskav Davčni urad Ljubljana pod vodstvom Zlatka Alibegovića – ta je, spomnimo, vodil direktorat za davke, ko je ministrstvo za finance po odhodu Janeza Šušteršiča vodil Janez Janša oziroma Andrej Šircelj – pravijo, da nobene. A na vabilu zaposlenim k sodelovanju v sektorju za preiskave je višja davčna inšpektorica ljubljanskega davčnega urada Damjana Slapar Burkat navedena kot kontaktna oseba za podrobnejše informacije o nalogah, ki se pričakujejo od kandidatov. Premestitev zaposlenim naj bi sicer začela veljati s 1. oktobrom oziroma po spremembi akta o sistematizaciji delovnih mest, ki bo očitno šele sledila.