Južna, ki bo moral odslužiti 1260 ur družbeno koristnega dela, je moral kot pogoj za sporazum nakazati 178.000 evrov v humanitarne namene. Večina tega denarja bo namenjena bolnišnicam za nakup opreme. Sporazuma, ki ga je sprejel, ni več mogoče preklicati, na sklep tudi ni pritožbe.

S tožilstvom sta dogovor o priznanju krivde sklenila tudi predsednik uprave CGP Marjan Pezdirc in nekdanji član uprave družbe Martin Štubljar. Sodišče je vsakemu prisodilo leto dni zaporne kazni. To bosta odslužila z opravljanjem 720 ur družbeno koristnega dela. Vsak od njiju bo moral plačati še 100 tisoč evrov kazni.

Obtoženi sicer na današnji narok za izrek kazenskih sankcij niso prišli.

Krivde v tej zadevi pa ni priznal nekdanji član uprave CGP Rajko Siročič. Sojenje se bo zanj nadaljevalo 1. oktobra, ko se bo začela glavna obravnava.

Tožilec Jeglič: Južni izrečena najvišja denarna kazen doslej

Stranska denarna kazen v višini 1,3 milijona evrov je najvišja izrečena kazen v zgodovini Slovenije, je po današnjem izreku kazni dejal tožilec Boštjan Jeglič. Skupaj s plačilom v humanitarne namene bo država tako dobila kar 1,5 milijona evrov, je dejal.

Ljubljansko okrožno sodišče je lastniku družbe CGP Dariju Južni po priznanju krivde za očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja namreč prisodilo 21 mesecev zaporne kazni, ki jo bo prestal z opravljanjem družbeno koristnega dela, ter plačilo stranske denarne kazni v višini 1,3 milijona evrov.

Jeglič je po izreku kazni dejal, da je kot tožilec, ki je omenjeno zadevo spremljal od začetka, zelo zadovoljen z njenim iztekom. "Izrečena je bila doslej najvišja denarna kazen v zgodovini Slovenije. Če so bile doslej najvišje kazni tam okrog 40.000 evrov, je bila Južni izrečena kazen 1,3 milijona evrov," je poudaril.

Kar se tiče oškodovanja, je tudi družba CGP dobila temelj za izterjavo 4,5 milijona evrov, za kolikor je bila oškodovana. "Zadovoljen sem tudi z zaporno kaznijo, ki se bo izvršila z delom v splošno korist, kar je dobro za vse," je ocenil. Kazen se mu zdi primerna, saj obsojeni kazniva dejanja počnejo z nekim namenom, tukaj je bila to pridobitev protipravne koristi, Južna pa bo po njegovem mnenju to tudi "drago plačal".

Ni še jasno, kakšno družbeno koristno delo bo opravljal

Kakšno družbeno koristno delo bo Južna opravljal, tožilec ni znal povedati. Pojasnil je, da je to v pristojnosti centra za socialno delo, tožilstvo pa za to ni pristojno.

Tožilec je še pohvalil novo zakonodajo, ki omogoča sklenitev dogovora glede priznanja krivde, saj je po njegovem mnenju to v določeni meri pospešilo sodne postopke. "Gre za dobrodošlo spremembo, doslej so se pokazali lepi rezultati," je dejal. Ponovil je besede tožilskega kolega Jožeta Kozine, da je v veliko primerih uspeh že to, da pride do obsodilne sodbe. "Verjemite mi, da če bi prišlo do sojenja, ne bi bila izrečena niti polovica tega zneska," je poudaril.

Na vprašanje, zakaj je izrečena kazen Južni precej milejša od dosojene kazni nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu, ki bo moral v zapor za šest let in pet mesecev, je tožilec dejal, da je šlo za drugačna primera, ki se ju ne da primerjati.

Spomnimo ...

CGP naj bi za svetovalne študije pri reorganizaciji družbe podjetju, registriranem v Liechtensteinu, med leti 2004 in 2006 izdal fiktiven račun. Študije pa naj ne bi napisalo tamkajšnji strokovnjaki, temveč so bile prepisane s spleta, s poslom pa so menda želeli le prikriti nakazila v Liechtenstein. Denar od domnevno fiktivnega posla so menda porabili za nakupe delnic.

Liechtensteinsko podjetje Confinvest, katerega uradni lastnik je liechtensteinski državljan Erich Sprenger, resnični lastnik pa menda Južna, je tako v začetku leta 2006 kupilo za več milijonov evrov delnic Telekoma. Leta 2007 pa je malo manj kot milijon evrov nanesla prodaja delnic IGM Strešnika podjetju Admark Trust, katerega resnični lastnik je menda prav tako Južna, so ob preiskavah poročali mediji.