Odločitev ustavnega sodišča za razveljavitev zakona o davku na nepremičnine je po Čuferjevih besedah priložnost za spremembo strukture davčnih prihodkov, ki bi v normalnih okoliščinah prišla na vrsto šele pozneje.

Bolj obdavčiti potrošnjo in manj delo

Za majhno izvozno ekonomijo, kot je Slovenija, za katero je pomembna cenovna konkurenčnost, je smiselno bolj obdavčiti potrošnjo in manj delo, je poudaril.

Minister tako vidi rešitev v zvišanju davka na dodano vrednost (DDV), uvedbi davka na nepremičnine z zamikom ter zmanjšanju obdavčitve dela v istem znesku, v katerem bi uvedli davek na nepremičnine.

To bi bil po Čuferjevem prepričanju korak naprej, s katerim bi se Slovenija z davčno strukturo približala drugim majhnim in odprtim državam, namesto da ima strukturo davkov, bolj primerljivo tisti v Nemčiji in Franciji, s katerima se ne more primerjati.

Dvig DDV in dodatni varčevalni ukrepi

A zgolj dvig DDV po ministrovih besedah ne bo dovolj. »V vsakem primeru bomo morali to dopolniti še z dodatnimi varčevalnimi ukrepi,« je dejal.

V nacionalnem reformnem načrtu, ki ga je vlada prav danes poslala v DZ, se na primer predlaga petodstotno zmanjšanje mase plač. Minister je ob tem spomnil na lansko zavezo, da se dogovor o zmanjšanju mase plač v letu 2015 doseže sredi letošnjega leta.

Ob tem Čufer izpostavlja, da varčevalni ukrepi nikoli ne prinesejo učinkov tako zelo hitro, kot bi želeli. Tudi če se jih lotimo takoj, lahko na pomembnejše učinke računamo šele proti koncu tega leta ali naslednje leto, kar pa ne bi bilo dovolj, je opozoril.

»Tudi drugim se je že zgodilo, da je ustavno sodišče kaj razveljavilo«

Prav zato se bo po njegovih besedah težko izogniti kombinaciji z zvišanjem DDV, ki ga je mogoče hitro implementirati, ima dovolj močen učinek in je razmeroma enakomerno razporejeno po ekonomiji, tako da ne bi prineslo bistvenih distorzij, niti ne bi ogrožalo izhoda iz krize, ki temelji na izvozu.

Minister Čufer se je danes v Atenah o proračunskem položaju Slovenije neformalno pogovarjal s kolegi iz območja evra, uradno pa o Sloveniji na zasedanju ni bilo govora.

»Določeni kolegi spremljajo, kaj se dogaja. Neformalno smo se pogovarjali. Tudi drugim se je že zgodilo, da je ustavno sodišče kaj razveljavilo. To ni nekaj, kar bi zelo izstopalo,« je pojasnil.

Dogovor o rešitvi do srede aprila

Sedaj se mora Slovenija po Čuferjevih besedah najprej doma dogovoriti, kaj je prava rešitev za problem, ki je nastal po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine, nato pa jo bo predstavila Evropski komisiji.

O rešitvi bi se bilo sicer treba dogovoriti do sredine aprila, tako da jo bo mogoče vključiti v proračunski načrt in reformni načrt, je opozoril minister. Oba načrta mora Slovenija poslati v Bruselj do konca meseca.