Minister je prvi prenos terjatev na slabo banko po tržni ceni, pri katerem ne gre za državno pomoč, torej ni potrebna odobritev Evropske komisije, najprej napovedal do konca junija, nato se je omenjala nekajdnevna zamuda, potem zamik do jeseni in celo, da prenosa po tržni ceni morda sploh ne bo.

Dogovoriti se je treba o metodologiji in odpraviti pomanjkljivosti

O tem, kdaj naj bi vendarle izvedli pilotni prenos terjatev po tržni ceni, minister danes ni želel govoriti, češ da se je še treba dogovoriti o metodologiji in odpraviti pomanjkljivosti. "To se bomo pa še točno dogovorili glede metodologije, tako da še te pomanjkljivosti odpravimo, potem bomo pa videli," je dejal.

Problem je opredelitev tržne cene. "Zataknilo se je pravzaprav zato, ker še nimamo povsem enakega mnenja, kaj je prava cena in kaj je pravi strošek prenosa. Tudi z manjšim prenosom ne želimo generirati nekega presedana, da bi se te terjatve potem popolnoma drugače obravnavale," je minister pojasnil razloge za zamudo.

Testni prenos terjatev po tržni ceni je tako še vedno mogoč

Testni prenos terjatev po tržni ceni je tako še vedno mogoč, prenos glavnine terjatev po transferni ceni, ki ga mora odobriti Bruselj, pa bo v vsakem primeru sledil po izvedbi neodvisnega zunanjega pregleda kakovosti aktive bank in stresnih testov, ki jih je zahtevala Evropska komisija pred odločanjem o prenosu terjatev na slovensko slabo banko.

Komisija je neodvisni pregled kakovosti aktive bank, ki ga opravlja Deloitte, in stresne teste, ki naj bi jih opravljala družba Oliver Wyman, zahtevala v priporočilih 29. maja. V minulih dneh so v Bruslju poudarjali, da je naglo čiščenje v slovenskem bančnem sektorju sicer nujno, a da se s slabo banko nikakor ne sme hiteti na račun kakovosti, saj je ta pomembnejša od hitrosti.

Želijo izvedeti, kako gre Sloveniji

Novico, da je tudi Slovenija, ne na lastno pobudo, uvrščena na današnji dnevni red evroskupine, in sicer pod točko razno oziroma kot informativna točka, pa je minister Čufer komentiral z besedami: "Ne, ni bilo na našo željo. Uvrščeni smo pod točko razno, tako da pričakujem, da bomo dobili kakšno vprašanje, na katerega bomo odgovorili."

"Pričakujemo, da bo razprava o Sloveniji osredotočena na pregled stanja in na zagotavljanje verodostojnega izvajanja priporočil, predvsem tistih, ki se nanašajo na bančni sektor, pa tudi tistih, ki se nanašajo na fiskalno politiko," so pojasnili viri pri EU.

Tudi avstrijska finančna ministrica Maria Fekter je ob prihodu na zasedanje pojasnila, da želijo ministri izvedeti, kako gre Sloveniji.