"Vtis po današnjem in včerajšnjem srečanju tukaj je v bistvu zelo pozitiven. Slovenija ni bila na dnevnem redu, formalno se o tem nismo pogovarjali, je bilo pa veliko neformalnih srečanj. Mislim, da je bil dober vtis," je dejal minister po koncu dvodnevnih zasedanj finančnih ministrov unije v Dublinu.

Ob tem je minister potrdil, kar je že v petek povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem - da je dogovorjeno, da kolegom v območju evra na naslednjem sestanku, ki bo 13. maja, predstavi osnovne prioritete vlade. "To je običaj za vse države, ko se zamenja vlada in ko pride nov finančni minister," je pojasnil.

Pred zasedanjem v Dublinu je več različnih virov pri EU napovedalo, da bo imel Čufer poseben sestanek z Dijsselbloemom, evropskim komisarjem Ollijem Rehnom, šefom evropskega mehanizma za stabilnost ESM Klausom Reglingom, članom izvršilnega odbora Evropske centralne banke Jörgom Asmussenom in predsednikom Ekonomskega in finančnega odbora Thomasom Wieserjem.

Sestanka v takšni obliki po navedbah virov ni bilo, čeprav je bil načrtovan, je bilo pa ob robu zasedanja več neformalnih pogovorov s ključnimi igralci v območju evra, med drugim pogovor s šefom evroskupine Dijsselbloemom. Zanimalo jih je, kaj se dogaja v Sloveniji in kako bo ukrepala nova vlada za rešitev problemov.

Slovenija je bila v zadnjih tednih v središču zanimanja mednarodne javnosti in medijev, ki so na veliko ugibali o njeni potrebi po mednarodni finančni pomoči. Obrestne mere na slovenske državne obveznice so visoke, v minulih dneh so se večkrat približale sedmim odstotkom, ki veljajo za mejo, ko izposojanje na finančnih trgih ni več vzdržno.