Iz največje slovenske pozavarovalnice so konec minulega tedna sicer sporočili, da je dokapitalizacija v višini 55 milijonov evrov uspela, saj je 447 vlagateljev v treh krogih vpisalo skupaj za več kot 93 milijonov evrov novih delnic. Ali sta uprava Save Re pod vodstvom Zvonka Ivanušiča in nadzorni svet pod vodstvom Branka Tomažiča Hrvatom dovolila pridobitev želenega četrtinskega deleža, bo znano 8. julija, ko naj bi bil predvidoma razkrit podatek, kdo so lastniki novih delnic. Če bo Croatii osiguranje uspelo doseči zastavljeni cilj, je jasno, kdo bo glavni sogovornik državnih in ostalih večjih lastnikov Save Re ob kasnejšem izstopu iz lastništva pozavarovalnice. Ob zelo razpršenem lastništvu Save Re pa bi imela Croatia osiguranje ključni vpliv tudi na odločitve, sprejete na skupščinah pozavarovalnice.

Da je Croatia osiguranje sodelovala pri dokapitalizaciji Save Re, smo v Dnevniku razkrili že pred slabima dvema tednoma. Kot smo poročali, je hrvaška družba že v v prvem krogu dokapitalizacije Save Re kupovala upravičenja do nakupov delnic od drugih delničarjev, kot so Abanka Vipa, Nova KBM in NFD. Skupaj s pokojninsko družbo PBZ Croatia osiguranje bi Croatia osiguranje tako po naših izračunih že po prvem krogu dokapitalizacije obvladovala dobrih deset odstotkov Save Re. V drugem krogu so lahko delnice vpisovali mali vlagatelji iz Slovenije, v zadnjem, tretjem krogu pa veliki vlagatelji iz Slovenije in EU ter institucionalni vlagatelji iz Slovenije, EU, ZDA in Hrvaške ter EBRD. Ponudbo za pridobitev delnic Save Re so v Croatii oddali prek družbe Alta Invest.

V Croatii osiguranje pa so pri nekaterih lastnikih medtem že preverjali, ali so pripravljeni prodati svoje deleže v Savi Re. Poleg Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je s 25-odstotnim deležem za zdaj največji posamični lastnik Save Re, so med petimi največjimi lastniki še Abanka Vipa s sedemodstotnim deležem, Poteza Naložbe v stečaju s petodstotnim deležem, Marjan Pišljar s 4,76-odstotnim in Nova KBM s 4,66-odstotnim deležem. NFD, ki je poleg Abanke Vipa in NKBM v prvem krogu dokapitalizacije Save Re prodal upravičenja Croatii osiguranje, ima 2,33-odstotni delež.

Croatia osiguranje po neuradnih informacijah sicer ni končni lastnik delnic Save Re, saj naj bi jih zgolj hranila za rovinjsko Adris Grupo, ki se poteguje tudi za prevzem največje hrvaške zavarovalnice. Vse kaže, da se bodo rovinjski družbi, ki želi postati eden ključnih zavarovalniških igralcev na Balkanu, vrata kmalu odprla. Hrvaški finančni minister Slavko Linić je minuli četrtek namreč napovedal, da bo vlada odločitev o nadaljevanju prodaje delnic Croatie osiguranje, ki se je začel pred skoraj letom dni, sprejela kmalu. Prodajo Croatie osiguranje, za katero se po poročanju hrvaških medijev zanimajo Adris Grupa, Zavarovalnica Triglav in poljska PZU, naj bi zaključili še pred koncem leta.