Dobiček Credit Suisse je tako žrtev izboljšanja na obvezniškem trgu, saj se je vrednost obveznic zvišala, to pa ima negativni računovodski učinek. Ta je znašal 2,9 milijarde frankov.

Ob neupoštevanju tega učinka je dobiček pred davki znašal pet milijard frankov, kar je več kot enkrat več kot v 2011, ko je dosegel 2,37 milijarde frankov. Čisti dobiček ob neupoštevanju prevrednotenja dolga pa se je ustavil pri 3,58 milijarde frankov, kar je skoraj enkrat več kot 1,8 milijarde frankov v 2011.

Credit Suisse je analitike bolj razočaral z rezultatom v zadnjem lanskem četrtletju. Zaradi omenjenih učinkov prevrednotenja dolga je čisti dobiček znašal 397 milijonov frankov, medtem ko so analitiki pričakovali skoraj 648 milijonov frankov.

Kljub sorazmerno solidnim lanskim rezultatom pa je glavni izvršni direktor banke Brady W. Dougan danes napovedal dodatno zaostritev programa varčevanja. Banka želi tako zdaj letne stroške do 2015 znižati za 4,4 milijarde frankov na okoli 16 milijard frankov. To je še za 10 odstotkov več od prvotnih načrtov.

Lani je banka stroške že oklestila za dve milijardi frankov, kar je pomagalo pri dobičkonosnosti.

Banka nadaljuje tudi s programom prestrukturiranja, v okviru katerega vztrajno krči bilančno vsoto, ki je bila ob koncu 2012 z 924 milijardami frankov že zelo blizu ciljnih 900 milijard ob koncu letošnjega leta. Še posebej banka krči tvegane naložbe; lani je tako portfelj tveganih naložb zmanjšala za 55 milijard frankov na 293 milijard frankov.

Količnik temeljnega kapitala je po novih standardih Basel III ob koncu leta dosegel 9,4 odstotka in naj bi že sredi letošnjega leta dosegel ciljno desetodstotno vrednost, ki jo morajo švicarske banke sicer doseči do 2019.