Ciprski finančni minister Mihalis Saris je po dveh dneh pogovorov zaključil obisk v Moskvi in se vrača domov, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal diplomatski vir. Ali je minister dobil tudi kako pomoč Rusije za reševanje finančne težave Cipra, vir ni povedal. Ciprska vlada je sicer v končni fazi oblikovanja vzdržne rešitve s potencialnimi posojilodajalkami.

Ciprska vlada v končni fazi oblikovanja dogovora

Ciprska vlada je v končni fazi oblikovanja vzdržne rešitve s potencialnimi posojilodajalkami, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Kristos Stilianides. Dodal je, da bo prihodnjih nekaj ur odločilnih za prihodnost države in da se bo moral sestati tudi parlament, da bi sprejel težke odločitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

V kratki izjavi je dodal, da potekajo težka pogajanja s trojko posojilodajalcev (EU, ECB in IMF), na katerih kmalu pričakujejo pozitiven dogovor za rešitev krize. Poudaril je, da mora biti država rešena.

Območje evra o Cipru na izrednem sestanku v nedeljo

Članice območja evra bodo predvidoma poskušale program pomoči za Ciper doreči na izrednem sestanku to nedeljo v Bruslju, pravijo viri pri EU. Najverjetneje se bodo sestali finančni ministri držav v območju evra, a omenja se tudi možnost vrha članic z evrom.

Grške banke bodo kupile tamkajšnje podružnice ciprskih bank

Grčija je začela s prevzemanjem podružnic vseh ciprskih bank v državi, so danes sporočili z grškega finančnega ministrstva. "Postopek za pripojitev treh ciprskih bank v Grčiji skupini grških bank poteka v tesnem sodelovanju s ciprsko centralno banko," so pojasnili, niso pa navedli, katere grške banke pri tem sodelujejo.

S tem se bo zagotovilo stabilnost grškega bančnega sistema in hranilnih vlog Grkov v podružnicah ciprskih bank, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še pojasnili na finančnem ministrstvu v Atenah.

Na Cipru pa so povedali, da sta se o tem v telefonskem pogovoru dogovorila grški premier Antonis Samaras in ciprski predsednik Nicos Anastasiades.

Pot v Rusijo ni bila namenjena iskanju novih posojil

Kot je v četrtek poročala ciprska tiskovna agencija CNA, naj bi ruska stran Sarisu sporočila, da je edino, kar lahko naredijo, podaljšanje sedanjega posojila v višini 2,5 milijarde evrov. Moskva je omenjeno petletno posojilo leta 2011 že podaljšala.

Podaljšanje odplačevanja posojila naj bi bila ena glavnih želja Sarisove misije v Rusiji, od koder prihaja najmanj tretjina, če ne celo polovica vseh depozitov v ciprskih bankah. Kot je dejal, njegova pot v Rusijo ni bila namenjena iskanju novih posojil. Je pa napovedal, da bo Rusiji ponudil deleže v ciprskih bankah in energetskih podjetjih.

A kot je dejal ruski finančni minister Siluanov, ruski vlagatelji niso zainteresirani za predloge, ki jih je Saris predstavil, da bi Ciper dobil nujno potrebna sredstva za sanacijo dolgov. "Naši investitorji so preučili to ponudbo, a niso pokazali interesa," je pojasnil Siluanov, kot poroča AFP.

Saris je napovedoval tudi, da bo v Moskvi toliko časa, dokler ne bo dosegel dogovora. Zdaj je pot zaključil. Se je pa o vsebini pogovorov v četrtek zvečer po telefonu iz Moskve pogovarjal tudi s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom.

EU čaka na predlog Cipra, Rusija še ni zaprla vrat novi pomoči otoku

Evropska komisija po besedah njenega predsednika Joseja Manuela Barrosa še vedno čaka na alternativni predlog Cipra glede zagotovitve 5,8 milijarde evrov v zameno za evropsko pomoč. A nemška kanclerka Angela Merkel naj bi posvarila, da njihovo potrpljenje ni neomejeno. Rusija medtem še ni dokončno izključila možnosti nove pomoči otoku.

"Ciprske oblasti so obvestile ostale vlade in evropske inštitucije, da imajo alternativno rešitev. V zadnjem trenutku sem prejel obvestilo, da predloga še nismo prejeli," je na novinarski konferenci po srečanju z ruskim premierom Dmitrijem Medvedjevom v Moskvi dejal Barroso.

Kot je dodal, pri tem ne gre izgubljati časa. Tudi EU bo poleg tega morala najprej preveriti, če nov predlog ustreza predhodnim zavezam evroobmočja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na dogovor med Brusljem in Nikozijo čaka tudi Rusija, je dejal Medvedjev in dodal, da Rusija ni zaprla vrat morebitni novi pomoči Cipru. A najprej pričakujejo dogovor Nikozije z evropskimi partnerji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ruski premier.

Potrpljenje evropskih partnerjev Cipra pa ni neomejeno, je danes na srečanju s poslanci koalicijskih liberalcev opozorila nemška kanclerka. Po navedbah udeležencev sestanka naj bi tudi kritizirala dejstvo, da ciprska vlada z mednarodnimi posojilodajalci ni v stiku že več dni.