Novico o Anastasiadesevemu pismu je danes razkril britanski časnik Financiral Times (FT). Ta piše, da je ciprski predsednik kolege v evrskem območju opozoril, da Ciper preprosto ne bo uspel izpolniti zastavljenih ciljev v sprejetem programu pomoči, katerega sprejemanje je pred nekaj meseci pretreslo finančne trge.

Anastasiades poudarja, da je bilo prestrukturiranje obeh največjih bank - Laiki in Bank of Cyprus - pripravljeno ad hoc in brez pravih priprav, zaradi česar je brez finančnih sredstev ostalo veliko ciprskih podjetij, kapitalske omejitve, ki jih je morala za preprečitev bega kapitala uvesti država, pa dušijo otoško gospodarstvo.

Ciprske oblasti si želijo korenite spremembe načrta za sanacijo obeh največjih ciprskih bank, ki zaležeta kar za 80 odstotkov bilančne vsote. Poudarjajo namreč, da Bank of Cyprus, ki je po zaprtju Liki ostala edina velika sistemska banka na otoku, kljub prestrukturiranju ne more normalno delovati.

Izpostavljanje nekaterih težav in iskanje kolektivnih rešitev ne pomeni zavračanje pogojev dogovora

Poročanje britanskega časnika pa so sicer ciprske oblasti danes zanikale. »Za ciprsko vlado izpolnjevanje pogojev sploh ni vprašanje. Prav nasprotno,« je dejal predstavnik vlade Kristos Stilianides. Poudaril je, da pismo ciprskega predsednika, ki je prišlo v javnost, sploh ni povezano s tem.

Ciprska vlada tako po njegovih besedah pod nobenim pogojem ne razmišlja o spremembi pogojev. »Izpostavljanje nekaterih težav in iskanje kolektivnih rešitev z našimi partnerji v evropskih institucijah gotovo ne pomeni, da zavračamo pogoje dogovora,« je poudaril.

Način reševanja Cipra je sicer evropsko javnost in vlagatelje razburil predvsem zaradi vključitve varčevalcev v reševanje bank. Ciprski bančni sistem je namreč finančno slonel na velikanskih denarnih vlogah, med katerimi so prevladovale tiste tujih državljanov, predvsem Rusov.

Vsi imetniki denarnih vlog nad 100.000 evrov so bili tako vključeni v reševanje bank, nekateri pa so morali v okviru pretvorbe terjatev v lastniški delež v ta namen prispevati večji del svojih depozitov. Sprva je bilo predvideno celo sodelovanje prav vseh varčevalcev, kar pa je na otoku in po Evropi sprožilo ostro nasprotovanje.

Cipru je treba zagotoviti vzdržno prihodnost

Ciprski predsednik po pisanju FT voditelje evrskih držav opozarja, da država v luči globoke recesije in hitro rastoče brezposelnosti ne bo uspela slediti ciljem glede uravnoteženja javnih financ. »Pozivam vas, da proučite možnosti, da bi Cipru in Ciprčanom omogočili vzdržno prihodnost,« je zapisal Anastasiades.

V Bruslju so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa priznali, da so pismo dobili, o vsebini pa uradno niso želeli govoriti. Neuradno je po pisanju FT slišati, da so v evroskupini presenečeni in zmedeni, saj naj bi Anastasiades zahteval popolno predrugačenje programa. Ob tem poudarjajo, da večjih sprememb ni pričakovati.

O tem vprašanju naj bi v četrtek razpravljali tudi finančni ministri evroskupine.

O tem vprašanju naj bi v četrtek razpravljali tudi finančni ministri evroskupine.