Fiskalni ukrepi, ki jih je izvedel Ciper, dajejo boljše rezultate od pričakovanj, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Velculsescujeva, pri čemer je opozorila, da še vedno obstaja velika negotovost, zato morajo ciprske oblasti ostati previdne.

IMF kljub negotovostim ne vidi razloga za poslabšanje napovedi o gibanju ciprskega bruto domačega proizvoda (BDP) v prihodnjih letih. "Razpoložljivi kazalci ne kažejo, da bi bila ta trenutek potrebna revizija makroekonomskih projekcij. Negotovost kljub temu ostaja velika," je na novinarski konferenci po koncu dvotedenske misije na Cipru dejala Velculsescujeva.

Maja je IMF tej otoški članici evrskega območja za letos napovedal 8,7-odstotni padec BDP, prihodnje leto naj bi se gospodarstvo skrčilo za 3,9 odstotka, leta 2015 pa naj bi vendarle beležilo 1,1-odstotno rast.

Ciper se je v zameno za deset milijard evrov vredno pomoč EU in IMF spomladi zavezal, da bo s pomočjo varčevalnih ukrepov in prestrukturiranja bančnega sistema privarčeval 13 milijard evrov.

Pozitivna ocena izpolnjevanja ukrepov je nujna za izplačilo nove tranše posojila, o čemer bodo predstavniki IMF, Evropske komisije in Evropske centralne banke, t. i. trojke, odločili septembra.

Dogovor o pomoči Cipru temelji na korenitem prestrukturiranju bančnega sektorja. Ta teden je iz Nikozije prišla vest, da bodo veliki varčevalci v največji ciprski banki Bank of Cyprus, torej tisti, ki imajo za več kot 100.000 evrov depozitov, izgubili 47,5 odstotka prihrankov. Ta delež se bo pretvoril v kapital banke. Druga največja banka Liki je medtem v procesu likvidacije.