Evroskupina je prepričana, da bo odločno ukrepanje, opredeljeno v krovnem dokumentu za program pomoči, imenovanem memorandum o soglasju, ciprskemu gospodarstvu omogočilo vrnitev na vzdržno pot - k zdravim javnim financam, rasti in finančni stabilnosti.

Postopki končani do konca prihodnjega tedna

Potrditev krovnega dokumenta za program utira pot za zagon nacionalnih postopkov, ki so potrebni za dokončno potrditev pomoči Cipru. Komisar za denarne in gospodarske zadeve Rehn upa, da bodo ti postopki končani do konca prihodnjega tedna.

Če bo pri pomoči Cipru z milijardo evrov sodeloval tudi Mednarodni denarni sklad (IMF), kot je predvideno, bo evropska pomoč za Ciper, ki pride prvič v celoti iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, znašala devet milijard evrov.

Ciper bo zaprosil za dodatno pomoč

Pred današnjim zasedanjem v Dublinu so prišle s Cipra ocene, da so stroški reševanja države, ki so bili novembra lani ocenjeni na 17,5 milijarde evrov, narasli na 23 milijard evrov. Danes pa so prišle iz Nikozije novice, da bo otok zaprosil za dodatno pomoč.

Te navedbe so sicer ciprski diplomati zavrnili. Tudi ciprski finančni minister Charis Georgiades je ob prihodu na zasedanje v Dublinu na vprašanje, ali želi njegov otok dodaten denar, odgovoril: »Imamo dogovor in poskrbeli bomo za to, da bo deloval.«

Komisar Rehn pa je pojasnil, da "zmeda" glede vsote, ki jo bo moral k reševanju prispevati Ciper sam, izvira iz dejstva, da se primerjata dva popolnoma različna nabora številk - neto in bruto številke ter ocene izpred mesecev z novimi ocenami.

Jabolka, hruške in pomaranče

»Nekateri so primerjali jabolka s hruškami in dobili pomaranče. Vzdržal se bom komentarja, da se to pač zgodi, če novinarji pišejo zgodbe na podlagi dokumentov, ki pricurljajo v javnost,« je menil komisar.

Preostale potrebe naj bi Ciper kril iz prispevka velikih varčevalcev, delničarjev ali imetnikov obveznic v bankah, s privatizacijami in drugimi elementi, na primer s prodajo zlata, o čemer pa odloča ciprska centralna banka.

V odzivu na navedbe, da naj bi Ciper zaprosil za »dodatno pomoč«, pa je Rehn pojasnil, da se je s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom v četrtek pogovarjal o tehnični pomoči v okviru strukturnih skladov, ki je ne gre zamenjevati s programom pomoči.

Dolga in težka pot

Pot do programa pomoči za Ciper je bila »dolga in težka«, je še spomnil komisar ter ciprske oblasti pozval, naj program učinkovito izvajajo. Ciper se je s trojko mednarodnih posojilodajalcev o programu pomoči pogajal rekordno dolgo.

Z reševalno akcijo Cipra so igralci v območju evra poskrbeli tudi za precejšnje vznemirjenje Evropejcev, saj je prvi dogovor, ki je bil nato spremenjen, predvideval obdavčitev bančnih vlog do 100.000 evrov, ki so sicer z evropsko zakonodajo zavarovane.

V končnem dogovoru so vloge do 100.000 evrov zaščitene, je pa moral Ciper pristati na vrsto drugih bolečih ukrepov, na primer na razgraditev druge največje banke ter na izgube velikih varčevalcev, delničarjev in imetnikov obveznic.

Ukinitev omejitve transakcij pod 300 tisoč evri

Ciper je omilil omejitve bančnih transakcij, s katerimi je želel preprečiti velik odliv sredstev z ranljivih bank. Z današnjim dnem je ukinil omejitev na vse transakcije pod vrednostjo 300.000 evrov. Še vsaj en teden pa bo veljala omejitev dnevnega dviga denarja v višini 300 evrov.

Ciper želi z omilitvijo omejitve bančnih transakcij podjetjem, ki jim primanjkuje svežih sredstev, omogočiti izplačilo plač in plačila dobaviteljem, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili s ciprskega finančnega ministrstva.

Soglasje za iznos nad 5000 evrov iz države

Medtem ko je bilo doslej treba za vsak iznos gotovine iz države v višini nad 5000 evrov pridobiti vnaprejšnje soglasje, je zdaj to soglasje potrebno za zneske nad 20.000 evrov.

Večje transakcije, za katere se bodo odločali komitenti, bodo predmet obravnav od primera do primera.

Tiskovni predstavnik ciprske vlade Hristos Stilianides je v četrtek dejal, da so stroški pomoči narasli na 23 milijard evrov, mednarodni posojilodajalci pa od Cipra pričakujejo, da bo sam zbral šest milijard evrov sredstev.