Vlagatelji, med katerimi prevladujejo Rusi, ki imajo v ciprskih bankah več milijard evrov, so bili ogorčeni, ko so izvedeli, da bodo v skladu z dogovorom o pomoči izgubili do 60 odstotkov svojih vlog.

Ciper je v zameno za pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada v višini deset milijard evrov pristal na ukinitev druge največje banke ter odpis velikega dela zavarovanega dolga in nezavarovanih bančnih vlog v največji banki Bank of Cyprus.

Ciprski predsednik je danes na ruski poslovni konferenci v Limasolu povedal, da bo novi ukrep »do določene mere ublažil škodo«, ki so jo utrpeli ruski vlagatelji.

Anastasiades je dejal, da bodo investitorji, ki so imeli vloge v ciprskih bankah pred 15. marcem in so izgubili najmanj tri milijone evrov, lahko zaprosili za ciprsko državljanstvo.

Spremenjen bo tudi program »državljanstvo za investicije«, po katerem se bo vrednot investicije, potrebne za pridobitev državljanstva, zmanjšala z desetih na tri milijone evrov.

Anastasiades je še napovedal, da bo odpravljena zahteva, po kateri je moral imeti prosilec za državljanstvo v ciprskih bankah pet let naloženih 15 milijonov evrov, poroča BBC.