Gospodarski minister Stanko Stepišnik je ob tem poudaril, da je to pomemben dan za slovensko gospodarstvo. Izpostavil je, da od varčevanja ne bomo imeli veliko, če ne bomo spodbujali gospodarske rasti.

Dogovor o reprogramiranju posojil in znižanju obrestnih mer

Ko bo državno pomoč koprski družbi odobrila Evropska komisija, bo likvidnostno posojilo pretvorjeno v kapital. V prihodnjih mesecih bo sledila še dokapitalizacija družbe v višini okoli 40 milijonov evrov, banke pa bodo morale v prihodnje s Cimosom skleniti tudi dogovor o reprogramiranju posojil in znižanju obrestnih mer.

Stepišnika odobritev Evropske komisije ne skrbi. Pojasnil je, da so v komisiji pripomnili le, da če se bo podjetje širilo še na druge dejavnosti, lahko predstavlja nelojalno konkurenco podjetjem v Španiji, Portugalski, Grčiji. »Pri nas ne gre v tej smeri, gre se v smer zožitve podjetja. Tudi interes države ni, da postane lastnica podjetja, ampak da podjetje ohranja delovna mesta in se čim prej umakne iz lastništva vseh podjetij,« je pojasnil.

Evropska komisija nam bo šla na roko

Ob tem je dejal, da tudi Nemčija svoja podjetja vsako leto podpre z določenimi sredstvi, "pa se vedno nekako izvijejo ven". Minister zato meni, da nam »bo Evropska komisija šla na roko in da ne bo težav«.

Minister pravi, da ima Cimos kupce, da dobavlja tujini, da ima nabavo v Sloveniji, interes države pa da je, da tako podjetje obdrži zaposlene, da ohranja delovna mesta, da se usposobi tako, da lahko širi proizvodnjo, izvaža in dodatno zaposluje. »Res pa je, da se mora podjetje finančno, poslovno in lastniško prestrukturirati, da se osredotoči bolj na osnovno dejavnost,« je še poudaril Stepišnik.

Država bo pomagala še nekaj podjetjem

Podjetij, ki jim bo država še pomagala, je še kar nekaj. Stepišnik je omenil MLM, Aha Muro, Unior Zreče.

V.d. predsednika uprave Cimosa Jerko Bartolić pa je po podpisu izpostavil, da je to hkrati konec dolgotrajnega postopka in obenem začetek dolge poti poslovnega in finančnega prestrukturiranja. Prepričan je, da bo podjetje tej nalogi kos.