Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so za današnjo izdajo časnika potrdili, da so notranje kontrole v omenjenih podjetjih ugotovile, da nekateri stroji, ki so jih uveljavljali za sofinanciranje, niso novi, in so zato neupravičeni do sofinanciranja. Zaradi odstopanj od pogodbe o sofinanciranju bodo tako "izvedli ukrep vračila preveč izplačanih sredstev".

Po navedbah časnika, ki se sklicuje na svoje vire, so v obeh družbah ugotovili nepravilnosti pri opremi v nabavni vrednosti sedmih milijonov evrov, od tega pa je subvencija znašala približno 3,5 milijona evrov. V Sievi naj bi tako odkrili nepravilnosti pri porabi evropskega denarja v višini 1,6 milijona evrov, v Simitu pa za slaba dva milijona evrov.

Na delu tudi kriminalisti in protikorupcijska komisija

Ministrstvo je zaradi pomena razvojno-raziskovalne dejavnosti obeh razvojnih centrov za matično družbo pristalo na nadaljevanje projektov, pri čemer bosta morala oba centra vračati neupravičeno izplačana sredstva. Za koliko denarja bo šlo in na kakšen način bo Cimos vračal denar, uradno še ni znano. Z obema primeroma se sicer ukvarjajo tudi kriminalisti in protikorupcijska komisija, navaja Večer.

Sieva iz Šempetra pri Novi Gorici in Simit iz Kidričevega sta že leta 2010 preko razpisa Razvojni centri slovenskega gospodarstva dobila odobrenih skupno dobrih 36 milijonov evrov evropskih sredstev, od česar sta oba razvojna centra počrpala že dobrih 25 milijonov evrov.

Vodstvo Cimosa je po prvih indicih o morebitnih nepravilnosti sprožilo interno preiskavo, s katero je seznanilo tudi gospodarsko ministrstvo, to pa je tudi samo šlo v nadzor omenjenih poslov. Že preliminarne ugotovitve interne preiskave pa so potrdile odstopanja od pogojev razpisa.