Prodajni postopek za Cimosovo hčerinsko podjetje Litostroj Power se bo po napovedih nove uprave z vršilcem dolžnosti predsednika uprave Jerkom Bartoličem na čelu v kratkem ponovno nadaljeval. Toda vse več je ocen, da Cimos od prodaje še zdaleč ne bo mogel iztržiti pričakovane kupnine. Tudi zato bi moralo eno od najperspektivnejših slovenskih podjetij ostati v domači lasti. Kot možen kupec Litostroja se je v zadnjem času večkrat omenila Gen energija. Poleg razpoložljivih sredstev, ki jih ima za nakup Litostroja Power na voljo Gen energija, bi združitev obeh podjetij prinesla visoke sinergijske učinke.

V zadnjem letu se je v Litostroju Power zvrstilo najmanj pet skrbnih pregledov. Poleg poljskega finančnega sklada Innova Capital, ki je prvotno ponudbo okoli 40 milijonov evrov skorajda prepolovil, so drobovje v svetu uglednega slovenskega proizvajalca turbin za hidroelektrarne preučili Alstom, Mitsubishi, Toshiba in Kolektor. Po več skrbnih pregledih je trg izgubil zaupanje v prodajni postopek, so prepričani poznavalci razmer.

Dolgotrajni prodajni postopek Litostroja Power je v veliki meri negativno vplival na poslovanje družbe. Poleg tega, da so vodilni menedžerji porabili več sto, če ne celo tisoč ur, da so možne kupce podpirali z zahtevanimi zgodovinskimi podatki o poslovanju družbe, naj bi po zatrjevanju naših virov Litostroj Power v ZDA izgubil 50-milijonski posel. Ko se je čez lužo, predvsem zahvaljujoč konkurenci razvedelo, da je lastnik Litostroja Power v finančnih težav, so Američani zahtevali dodatne garancije. Te zahteve so povzročile višje stroške, zaradi njih pa slovenska družba ni bila več sposobna na javnem razpisu ponuditi najnižje cene. Ali to drži, smo želeli preveriti pri predsedniku uprave Litostroj Power Dragu Fabijanu, vendar je bil za komentar nedosegljiv.

Razne garancije, ki jim morajo pri konkuriranju na javnih razpisih predložiti proizvajalci opreme za hidroelektrarne, pa tudi sicer predstavljajo velike probleme za Litostroj Power. V prvi vrsti zato, ker je njegov lastnik Cimos zelo zadolžen, ko pa jih družbi nekako le uspe pridobiti, pa nastopi druga težava. Zaradi slabih bonitetnih ocen Slovenije in naših bank na primer v Švici in na Švedskem predložene garancije niso sprejemljive. S podobnimi težavami se v zadnjem času srečujejo tudi nekatera druga slovenska podjetja. V primeru, da bi Gen energija vendarle prevzela Litostroj Power, bi bil v veliki meri problem garancij rešen, saj na javnih razpisih pogostokrat zadoščajo tako imenovane starševske garancije (ko matično podjetje jamči hčerinskemu podjetju). Ohranitev Litostroja Power v domači lasti bi med drugim pomenilo tudi možnost zaposlovanj slovenskih inženirjev in še nadaljnje sodelovanje med tehničnimi fakultetami ter družbo.

In kar je najvažnejše, v primeru združitve Litostroja Power in Gen energije bi veliko pridobila tudi slednja. Gen energija bi namreč dobila dostop do mednarodne razvejane poslovne mreže, ki jo obvladuje Litostroj Power, razpršenost poslov, trg, ki raste, in reference. Za tako imenovane črpalne elektrarne je Litostroj Power eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev turbin. K temu lahko prištejemo tudi mednarodno kadrovsko strukturo, saj ima Litostroj Power več podjetij v tujini, njihov razvojni center na Češkem pa zaposluje okoli sto inženirjev. Pri vsem skupaj pa ne gre zanemariti državnih načrtov o gradnji hidroelektrarn na spodnji Savi. Podobnim združitvam, kot bi nastala s povezovanjem Gen energije in Litostroja Power, smo bili pred leti priča na Češkem, v Nemčiji in Španiji.

V zadnjih nekaj letih se je Litostroju Power uspelo skorajda domala v celoti internacionalizirati. Če je družba leta 2010 v Sloveniji dosegla polovico prihodkov, jih je po naših informacijah lani dosegla manj kot polovico. Celotni prihodki Skupine Litostroj so se lani zvišali za osem odstotkov, na okoli 58 milijonov evrov, pri čemer je konsolidirani čisti dobiček znašal 1,5 milijona evrov. Litostroj je razmeroma nezadolženo podjetje, njegov problem pa predstavlja poroštvo Cimosu pri najemu posojila v višini 65 milijonov evrov. Zaradi poroštva pa je premoženje Litostroja Power v celoti zastavljeno pri SID banki.