Nadzorni svet Banke Celje je na včerajšnji seji potrdil gradivo za sklic skupščine, na kateri bodo delničarji odločali o najmanj 160-milijonski dokapitalizaciji. Skupščino bodo v banki sklicali prihodnjo sredo, za vplačilo delnic pa bodo imeli vlagatelji na voljo le nekaj manj kot dva tedna.

Ali bodo delničarjem predlagali tudi pretvorbo podrejenih obveznic v kapital, predsednik nadzornega sveta Banke Celje Jure Peljhan ni želel pojasniti. V primeru, da Banki Celje do 25. aprila ne bo uspelo zbrati potrebnega kapitala, bo banko podržavila država, sedanji delničarji in imetniki podrejenega dolga pa bodo izgubili vse svoje premoženje. Prav to pa očitno že zdaj pričakuje Banka Slovenije, ki je na eni strani zahtevala izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev, na drugi strani pa sodelovanja pri kapitalski krepitvi celjske banke ne namerava omogočiti lastnikom podrejenega dolga banke.

Po neuradnih informacijah naj bi nekateri večji imetniki podrejenih obveznic Banke Celje Banki Slovenije že predlagali zamenjavo podrejenih obveznic v tako imenovane zamenljive obveznice Co-Co. Te bi se v primeru znižanja kapitalske ustreznosti Banke Celje avtomatično pretvorile v redne delnice, s čimer bi banka dobila do 90 milijonov evrov prvovrstnega kapitala. Hkrati bi v Banki Celje na tak način dobili tudi čas, da poiščejo zasebnega investitorja, ki bi jim namesto države zagotovil dodatni kapital. Toda centralni bankirji po neuradnih informacijah v to niso želeli privoliti.

Imetniki podrejenega dolga Banke Celje so sicer že konec leta 2012 prostovoljno sodelovali pri kapitalski krepitvi banke. Tedaj je namreč Banka Celje predčasno odkupila za skoraj 35 milijonov evrov obveznic 11. izdaje, namesto denarja pa investitorjem izdala nove podrejene obveznice v nižjem znesku. Na tak način so tako številni vlagatelji nase prevzeli za okoli deset milijonov evrov izgub, za prav toliko pa se je okrepil tudi kapital banke.

Uprava Ljubljanske borze je včeraj začasno že ustavila trgovanje s podrejenimi obveznicami Banke Celje, skupaj z obveznicami 10. izdaje, ki pa so le delno podrejene. Tudi v poročilih Banke Celje je navedeno, da te obveznice v nobenem primeru ne morejo biti uporabljene za pokritje izgube, vse dokler banka posluje. Toda če bi Banko Celje morala reševati država, ni mogoče izključiti, da bi bile tudi te obveznice izbrisane.