Prodajni postopek družbe Elektro Turnšek iz Celja je končan. Med lastnikom Jankom Turnškom in največjim kabelskim operaterjem v Sloveniji Telemachom je že prišlo do dogovora, v začetku naslednjega tedna pa naj bi prišlo do podpisa pogodbe. Prevzemna cena za celjskega operaterja, ki ima po Turnškovih besedah okoli 20.000 uporabnikov, po naših informacijah znaša 25 milijonov evrov.

Skupina Telemach bo podse dobila družbo, ki je sedemkrat manjša od nje in ji je uspelo v letu 2012 zadržati raven prihodkov pri devetih milijonih evrov. Njen denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki se običajno uporablja pri določitvi vrednosti družbe, je medtem presegel tri milijone evrov in bil za slabo tretjino višji v primerjavi z letom 2011. Ob takšnem trendu bi Telemach potreboval kar osem let, da bi si povrnil naložbo, v kar niso vštete investicije v omrežje in odplačilo finančnih obveznosti, ki jih je imel Elektro Turnšek konec lanskega leta za okoli pet milijonov evrov.

Kaj vse je vključeno v prodajni posel in ali bo Telemach prišel tudi do poslovne stavbe na Mariborski cesti v Celju, kjer imajo sedež ne le Elektro Turnšek, ampak tudi druge Turnškove družbe, ni znano. Posla namreč včeraj ni hotel komentirati nihče od udeležencev. Po javno dostopnih podatkih je bila več milijonov evrov vredna nepremičnina še lani v lasti Marte Turnšek, nato jo je spomladi prevzela Tanja Turnšek. Na njej ima trenutno Nova KBM vpisano maksimalno hipoteko v vrednosti pol milijona evrov.

Spomnimo, da sta se za nakup Elektra Turnšek resno potegovala Telekom Slovenije in Telemach, kar je prevzemno ceno pognalo krepko čez 1000 evrov na posameznega naročnika. Telemach pod vodstvom Marka Štera bo po novem največji telekomunikacijski ponudnik na območju Celja, obenem pa je Telekomu preprečil popolno obvladovanje knežjega mesta. Hkrati bo dodatno pripomogel k višanju vrednosti družbe pred morebitno prodajo. Prihodnje leto bo minilo pet let, odkar je Telemach prevzel finančni sklad Mid Europa Partners, in začela naj bi se njegova prodaja.

Turnšku na drugi strani ni ostalo drugega, kot da svojo osrednjo družbo proda. V to so ga silile predvsem banke in dolgovi, ki jih je nakopičil na svoji dosedanji poslovni poti. Pred kratkim je proizvodnjo ustavila tovarna EMO ETT s skoraj 120-letno tradicijo, saj ni mogla priti do dobrega pol milijona evrov bančnega posojila. Če bi pri bankah dobil dolgoročne vire financiranja, Turnšek po lastnih besedah sploh ne bi prodal kabelskega operaterja. Kot je znano, je celjski poslovnež v zahodnoafriški državi Sierra Leone ustanovil družbo, ki ima v lasti kamnolom, ukvarja pa se tudi z dajanjem težke gradbene mehanizacije in opreme v najem. Turnšek zavrača informacije, da bi bil afriški posel kriv za finančne težave njegovega imperija.

Ko bo prišlo do prodaje, bo Turnšek prišel tudi do sredstev za poplačilo 372.000 evrov visokega premostitvenega posojila, ki ga je letos dobil pri Darku Klariču, solastniku največje oglaševalske agencije pri nas, Media Publikum, in upravljavcu celjskega nogometnega kluba. Klarič ima na Elektru Turnšek vpisano tudi zastavno pravico.