AVK je 5. avgusta v upravnem postopku izdal sklep, ki ga je Delo prejelo danes, in sicer da je odločba o koncentraciji z dne 23. septembra 2009 v drugi točki izreka postala izvršljiva 1. avgusta letos. Če Delo v 15 dneh od prejema sklepa ne bo izpolnilo obveznosti odsvojitve 191.943 delnic podjetja ČZP Večer, bo kot prisilno sredstvo uporabljena denarna kazen v znesku 1000 evrov, so danes povedali v Delu.

Potrebujejo dva do tri mesece

Družba Delo si bo še naprej prizadevala za izpolnitev obveznosti po odločbi, so še dodali v družbi. Minuli teden so povedali, da bi za zaključek postopkov prodaje deleža v Večeru potrebovali dva do tri mesece.

Delu, ki ima od novembra 2008 v lasti 79,24 odstotka Večera, se je konec julija iztekel večkrat podaljšani rok za prodajo vsaj 75-odstotnega deleža v Večeru. Urad za varstvo konkurence, zdajšnji AVK, je leta 2009 prodajo naložil zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga.

Možnosti sankcioniranja ne želijo komentirati

Potem ko je v prvem poskusu v vodo padel nakup s strani podjetja 3Lan, je propadla tudi prodaja družbi Medici iz Hamburga. Trenutno sta v igri za nakup Večera neuradno avstrijska družba Styria in uradno predstavniki zaposlenih na Večeru.

Možnosti sankcioniranja na Delu ne želijo komentirati. AVK lahko v postopku izvršbe Delu nalaga plačilo kazni do same prodaje deleža, kazen pa lahko po zakonu o splošnem upravnem postopku znaša do 1000 evrov.

Nepodaljšanje roka za prodajo pomeni, da je Delo od 1. avgusta tudi v prekršku. Po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence se lahko podjetje za prekršek pri koncentracijah kaznuje z globo v višini do deset odstotkov letnega prometa.