"V prihodnjih nekaj letih nameravamo izpeljati za okoli dve milijardi dolarjev naložb. V naslednjih petih letih bomo tako izvrtali vsaj 500 vrtin na leto," je napovedal član upravnega odbora Cairn Energy P. Elango.

Proizvodnjo nafte naj bi tako v nekaj letih okrepili za 71 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Škotsko podjetje zdaj na naftnih poljih v indijski zvezni državi Radžastan dnevno proizvede 175.000 sodčkov nafte na dan, glede na tamkajšnje zaloge pa bi jih lahko 300.000 na dan, je pojasnil Elango.

Večja proizvodnja virov energije bo za Indijo zelo pomembna. Država namreč trenutno domače potrebe po nafti pokriva predvsem na račun uvoza. Delež nafte, ki prihaja iz tujine, je tako 80-odstoten. Na račun večje proizvodnje doma bo država lahko znižala primanjkljaj v tekoči bilanci, ki zdaj v veliki meri temelji prav na uvozu nafte.

Kot je v tej luči napovedal indijski minister za nafto M. Veerappa Moily, bodo lahko odvisnost od uvoza nafte do leta 2020 zmanjšali za 50 odstotkov, do leta 2025 pa za 75 odstotkov.

40-odstotni kontrolni delež v Cairn Energy ima Vedanta Resources. Decembra 2011 se je do njega, potem ko je končno dobila soglasje indijskih oblasti, dokopala za 6,5 milijarde dolarjev.

Delnice škotskega podjetja, ki ima v lasti 70 odstotkov radžastanskih naftnih polj - ostalo pripada indijskemu državnemu podjetju Oil & Natural Gas - so se danes podražile za 2,9 odstotka.