»Ko smo pred slabim letom dni prevzeli vodenje vlade, se je gospodarstvo v prvem četrtletju skrčilo za 4,5 odstotka, do konca leta pa smo uspeli padec ublažiti na 1,6 odstotka,« so v sporočilu za javnost spomnili v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek.

Bolj umirjena politika proračunskega uravnoteževanja

Tudi prihodnja gibanja so prvič po nekaj letih po njihovih pojasnilih dobila bolj optimistične napovedi od predhodnih. »To je potrditev, da je usmeritev sedanje vlade, ki je končala pretirano rezanje odhodkov in se je odločila za bolj umirjeno politiko proračunskega uravnoteževanja, pravilna,« so poudarili.

Slovenija se bo po napovedih Evropske komisije ob nadaljevanju sedanje politike v zadnjem četrtletju leta zopet gibala v pozitivnih številkah. »Kljub temu, da ljudje tega okrevanja še ne občutijo, lahko sedaj realno gledamo na čas konca krize. Do takrat nas čaka še nekaj velikih preizkušenj, ki pa smo jih kot zrel narod zagotovo sposobni premagati,« so še zapisali v premierkinemu kabinetu.

Izboljšana tudi ocena rasti v lanskem letu

Napoved Bruslja o gospodarski rasti je boljša kot novembra, ko je komisija ocenila, da bo Slovenija letos z enoodstotnim padcem bruto domačega proizvoda (BDP) poleg Cipra edina še vedno v recesiji, za leto 2015 pa ji je napovedala 0,7-odstotno, a najšibkejšo rast v celotni EU.

Komisija je izboljšala tudi oceno rasti v lanskem letu. Medtem ko je novembra Sloveniji za lani napovedala 2,7-odstotni padec BDP, je sedaj to številko zmanjšala na 1,6-odstotno skrčenje BDP.

Bruselj poslabšal napovedi glede dolga

Za letos in prihodnje leto je boljša tudi napoved za primanjkljaj. Bruselj je novembra Sloveniji za letos napovedal 7,1-odstotni primanjkljaj (3,6-odstotnega brez dokapitalizacije bank), za leto 2015 pa 3,8-odstotnega, zdaj pa ocenjuje, da bo ta letos 3,9-odstotni, prihodnje leto pa 3,3-odstotni.

Bruselj pa je poslabšal napovedi glede dolga. Za letos Sloveniji napoveduje dolg v višini 75,4 odstotka BDP, prihodnje leto pa naj bi se povzpel na 78 odstotkov BDP; lanski dolg po ocenah komisija znaša 71,9 odstotka BDP.