»Naše evropske partnerje moramo hitro prepričati, da odločitev ustavnega sodišča ne bo vplivala na izpolnjevanje naših zavez,« je v okviru današnje parlamentarne razprave o novih varčevalnih ukrepih po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Coelho.

Če ne storijo nič, državo čaka kolaps

»Če ne bomo naredili ničesar, Portugalska ne bo sposobna izpolniti danih zavez. V tem primeru ne bomo prejeli nadaljnjih obrokov finančne pomoči in se ne bomo sposobni vrniti na finančne trge. Državo bo čakal kolaps,« je menil.

V četrtek je portugalska vlada napovedala nove proračunske reze in druge ukrepe, vredne 600 milijonov evrov. Z njimi naj bi Lizbona vendarle dosegli cilje, ki so jim jih v zameno za 78 milijard evrov vredno finančno pomoč maja 2011 zastavili mednarodni posojilodajalci (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad).

Potrjeni proračunski rezi

T. i. posojilodajalska trojka je proračunske reze, katerih podrobnosti bodo razkrite skupaj s predlogom rebalansa proračuna, ki bo v parlament romal maja, že potrdila.

Z ukrepi, ki jih je portugalsko ustavno sodišče zavrnilo 5. aprila, bi Portugalska prihranila do 1,3 milijarde evrov, kar je približno četrtina načrtovanih prihrankov v tem letu.